Forrás: Népszava

Hiábavaló állami milliók

A Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (Manifeszt) tegnap újabb hivatalos levélben kérte az Állami Számvevőszéket, hogy közérdekű bejelentésük kapcsán vizsgálják meg a Magyar Mozgókép Közalapítványt (MMK), amelynek működésében súlyos törvénytelenségeket valószínűsítenek. A Manifeszt fontosnak tartja, hogy a támogatási rendszert világítsák át, hiszen a Pannóniafilm Kft.-nél hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomoz a rendőrség. A Pannónia, később pedig a helyette pályázó Ma-Ra Kft. ugyanis az éves keret harmadát nyeri el évről évre. Mindeközben Jankovics Marcell a Nap-keltében arról beszélt, hogy nem kap állami támogatást a Pannónia.

Lapunk már hírt adott arról, hogy tavaly nyár óta folytat nyomozást a rendőrség hűtlen kezelés alapos gyanújával a Pannónia Filmstúdiónál (Pannóniafilm Kft.). Az állami tulajdonban lévő – Jankovics Marcell vezette – rajzfilmvállalatra és a részben az ügyvezető által is tulajdonolt magáncégre a Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda Kft.-re(Ma-Ra Kft) kiterjesztett nyomozás a tanúkihallgatásoknál tart. A Pannónia Filmstúdió évek óta a csőd szélén táncol, a Ma-Ra Kft. rendre sikeresen pályázik az MMK animációs szakkollégiumánál.

A Pannónia 2004-ben már versenybe sem szállt az állami támogatásokért alkotógárdája produkcióival, helyett a Ma-Ra indulhatott ugyanazokkal a produkciókkal az MMK pályázatán. El is nyerték a kiosztható éves keret egyharmadát. A magáncég először 2003-ban vette át a Pannóniának megítélt MMK támogatásokat egy zárt meghívásos pályázaton. Lapunknak ezt azzal indokolta a közalapítvány főtitkára, Tóth Erzsébet, hogy a Pannóniafilm Kft.-nek nem volt pénze önrészre, ezért azt a Ma-Ra vállalta, így a magáncég kapta a Pannóniának már megítélt köztámogatásokat.

A kulturális tárca már vizsgálódik az ügyben. Zachar Balázs, az audiovizuális főosztályának vezetője, úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a minisztérium feltétlenül tisztán akar látni a Pannónia és a Ma-Ra kft. köztámogatásaival kapcsolatban. Ezért múlt pénteken felszólították az MMK ellenőrzési bizottságát az üggyel kapcsolatos tények feltárására. Zachar közölte, egyelőre nem kaptak tájékoztatást az ellenőrző bizottsági vizsgálatról, de értesítik őket az eredményről eldöntik, szükség van-e minisztériumi vizsgálat lefolytatására.

Az Állami Számvevőszék a 2002. év második felében ellenőrizte az MMK működését, a vizsgálat 2001. december 31-ig tartó időszakra terjedt ki. Ezért kérte a Manifeszt közérdekű bejelentéssel az ÁSZ-tól, ellenőrizzék, törvényes működik-e a közalapítvány. A Manifeszt kérelmét elutasította az ÁSZ, ezért tegnap hivatalosan is újra vizsgálatot szorgalmaztak. A Manifeszt elnöke, Patrovits Tamás szerint, mivel a rendőrség tavaly nyár óta hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomozást folytat a Pannónia és a Ma-Ra Kft. ellen, különösen indokolt az MMK ellenőrzése, figyelembe véve, hogy az animációra szánt keretösszeg jelentős hányadát ezen cégeknek juttatta az MMK.

Jankovics Marcell a Nap-Kelte szombati műsorában mégis arról beszélt, hogy a Pannónia nem kap állami támogatást, holott aklotócsoportját 2002-ig a Pannóniában, majd 2003-tól a Ma-Ra Kft. színeiben rendszeresen támogatja az MMK. Említsük csak, hogy tavaly decemberben a Pannóniafilm Kft-nek 1,6 milliót, Ma-Ra Kft.-nek pedig 15,73 milliót ítélt meg az MMK, míg a másik három nyertes pályázó 8 millión osztozhatott. A szakkollégium pályázatain a Pannóniafilm Kft. 1999-ben a teljes keret 46 százalékát, 2000-ben 31,8 százalékát, 2001-ben a 34 százalékát, 2002-ben a 47 százalékát nyerte el. A Ma-Ra Kft. 2003-ban a felosztható keret 33,9 százalékát, 2004-ben – a decemberben kiosztott pénzeket nem számítva – büdzsé 40,4 százalékát kapta meg.

Jankovics egyébként nyilatkozatában azt mondta, azért kénytelen a magáncég a Pannónia helyett pályázni, mert a Pannónia nem pályázhat, hiszen a tervek szerint az év második felében privatizálják a rajzfilmvállalatot. Azt, hogy a Pannóniának nincs bevétele, azzal magyarázta, hogy a megélhetést biztosító jogdíjak eladását fölfüggesztette a tulajdonos ÁPV Rt.

Szerettük volna megtudni az ÁPV Rt.-től, hogy valóban privatizálják-e a Pannóniát, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk március 29. óta várja az állami vagyonkezelő válaszát több kérdésre is, mindeddig azonban hiába. Többek között azt szerettük volna megtudni, az ÁPV Rt. a rendőrségi nyomozás kapcsán vizsgálta-e miért magáncég pályázik az állami vállalat helyett. Herczeg Dóra

KERETBE:

Jankovics Marcell Az ember tragédiája címu opusa – 1989 óta, azaz tizenöt éve nem készült el. Jankovics a Nap-keltében azt mondta, azért, mert kínkeserves próbálkozásai ellenére csak 1-2 milliót kap a filmjére évente, melynek befejezéséhez még 100 millió hiányzik, de mint a műsorban mon dta, talán 60 millió is elég lenne. Az egész estés mozit mégis évek óta támogatja az MMK a nyilatkozattal ellentétben messze nem 1-2 millióval. 2004-ben a 70 milliós egész estés keretbôl 30 milliót adott a Tragédiára, ezzel együtt a már tizenöt éve készülô opusra eddig 54 millió forintot ítéltek meg.

Jankovics az Orbán-kormány idején szintén kiemelkedően magas pénzügyi segítséget kapott az államtól. A Ének a Csodaszarvasról című filmjére 220 millió forintot ítéltek meg a millenniumi keret terhére 1999-től 2001-ig. Jankovics alkotása így a Sorstalanság, a Hídember és Bánk bán után a negyedik legköltségesebb film.

Herczeg Dóra

Comments are closed.