Forrás: Népszava

Részvétüket fejezték ki II. János Pál pápa halála miatt a magyarországi egyházak képviselői. Magyarországon is megszólaltak a harangok és külön imádságot mondtak a hívek a templomokban. Hétfőn 18 órakor gyászmisén emlékeznek meg a pápáról a budapesti Szent István-bazilikában.

Mély fájdalommal értesültek a Magyar Katolikus Egyház tagjai II. János Pál pápa haláláról – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), miután a Vatikán megerősítette a katolikus egyházfő halálhírét. A hagyományos déli harangszó után vasárnap szólaljon meg a harang a pápa emlékére minden magyarországi katolikus templomban – kérte az MKPK a plébániákat.

A pápai szolgálat egészen új stílusát valósította meg II. János Pál karizmatikus személyisége – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek szerint a pápa átvezette az egyházat a III. évezredbe, ahogyan azt a saját különleges küldetésének tartotta.

A Magyarországi Református Egyház úgy tekint II. János Pál pápa alakjára, mint aki meghatározó keresztyén személyisége volt a XX. század utolsó harmadának – fogalmazott Bölcskei Gusztáv református püspök. II. János Pál elkötelezett híve volt a más egyházakkal való megbékélésnek – méltatta az elhunyt egyházfőt D. Szebik Imre evangélikus elnök-püspök. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mély együttérzéssel kísérte figyelemmel a pápa betegségét, szenvedéseit és megrendüléssel értesült bekövetkezett haláláról – közölte a szervezet.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.