Forrás: Új Élet

Nemrégiben emlékezetes délutánon vettek részt a Scheiber Sándor Gimnázium tanulói. A 12. évfolyam, néhány 11.-es tanuló és osztályfônökeik a Nemzeti Táncszínházban a Siratófalak című balettet tekintették meg. A jegyeket az Alkotó Ifjúság Alapítvány szalagavató ajándékként juttatta részünkre.

A három egyfelvonásos táncjátékot a holokauszt 60. évfordulójára készítette Markó Iván. A Kossuth-díjas művész volt a koreográfus, a rendezô, és ô a második rész fôszereplôje is. Az elsô részben Káin és Ábel bibliai története elevenedik meg, keleti zenei motívumokkal kísérve. A harmadik felvonás különleges produkció. Szabó Gábor operatôr filmje segítségével Markó Ivánnal bejárhattuk Jeruzsálem történelmi helyeit, majd az élô tánc segítségével érezhettük a valóság és a mítosz egységét.

A második felvonás megrázó élmény volt mindannyiunk számára. A Jiddise Máme, A zsidó anya című részben egy édesanya szenvedésével ábrázolja a művész az emberiség talán legszörnyűbb tettét. A dráma végén a táncosok nem is jöttek ki megköszönni a közönség tapsát, amely csak hosszú, döbbent csend után hangzott fel.

Az elôadás után néhányan személyesen találkozhattunk Markó Ivánnal, aki a beszélgetés során kihangsúlyozta, hogy a fiatalság számára milyen fontos a holokauszt ismerete. Az iskolánk életét bemutató könyveket, CD-ket adtunk át a művész úrnak, és meghívtuk gimnáziumunkba.

Nem állok egyedül abban, hogy a balett nem tartozik a kedvenc műfajaim közé, de ez az elôadás igazi élményt jelentett mindannyiunk számára. Köszönjük, Markó Iván!

Rácz Milán

12. évfolyamos tanuló

Comments are closed.