Forrás: Népszava

Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök menesztette a ciszjordániai palesztin biztonsági szervek parancsnokát, Hadzs Iszmail Dzsabert és a ramálláhi biztonsági szolgálat parancsnokát, Junesz al-Ászt, valamint azonnali hatállyal nyugdíjaztatta a biztonsági szervek minden 60 évnél idősebb tisztjét. Erről Abbász Ahmed Korei (Abu Alla) miniszterelnökkel és Naszer Juszuf belügyminiszterrel folytatott tanácskozás után döntött. Az indíttatást erre a lépésre a múlt heti ramálláhi tüntetések adták, amelyek során a tüntetők a Mukatára, a palesztin kormány épület-tömbjére is rálőttek.

Az Iszmail Dzsaber parancsnoksága alatt álló osztagokban mintegy 15 ezer rendőr szolgál. A nyugdíjaztatás több mint 600 biztonsági tisztet érint. Ezek többsége 1994 körül tért vissza Jasszer Arafattal tunéziai emigrációjából. Azóta kiöregedtek és csak nagyon korlátolt mértékben voltak képesek hozzájárulni a biztonsági szervek feladatainak teljesítéséhez. Menesztésük a tiszti állomány megfiatalítását és a biztonsági szervek régen ígért egyesítését hivatott szolgálni. A biztonsági szervek új parancsnokának valószínűleg Dzsibril Radzsubot fogják kinevezni, akit annak idején Arafat távolított el a kémelhárítás parancsnoki posztjáról, később pedig Ahmed Korei biztonsági tanácsadója volt.

2005 márciusa volt az elmúlt évek legnyugodtabb hónapja. Az „intifáda” kitörése óta – 2000 szeptemberében – az idén márciusban történt meg először, hogy a konfliktusnak egyetlen izraeli áldozata sem volt és csak egy palesztint ért halálos találat. Az elmúlt 55 hónapban havonta átlagosan 67 és összesen 3700 palesztin, valamint havonta átlagosan 20 és összesen több mint ezer izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok kétharmada, az izraeliek majdnem 80 százaléka civil volt. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.