Forrás: Magyar Hírlap

Világszerte megrendülten gyászolják a pápát

Világszerte megrendülten gyászolják a pápát, a világ legnagyobb televízióállomásai attól kezdve, hogy a Vatikánban bejelentették a halálhírt, vasárnap kora reggelig gyakorlatilag csak az egyházfőre emlékező műsorokat sugároztak.

Lengyelországban, Karol Wojtyla szülőhazájában félárbocra eresztették a zászlókat, és nemzeti gyászt rendeltek el. Azt nem részletezték, hogy a temetés napjáig tartó intézkedés mivel jár, a kormány szerint a lengyelek jól tudják, hogy mit kell tenniük. II. János Pál pápa halála miatt valamennyi vasárnapra tervezett lengyelországi sportesemény elmaradt.

Elmaradt a hét végi futballbajnoki forduló Olaszországban is, ahol háromnapos gyászt rendeltek el. A Forma-1-es világbajnokság Bahreini Nagydíján szereplő olasz Ferrari-csapat is gyászolta a pápát, az istálló autóinak orra fekete volt a futamon.

Ausztria-szerte zúgtak a harangok vasárnap II. János Pál pápa emlékére. A pápa halálának vatikáni bejelentése óta valamennyi osztrák katolikus templomon fekete zászló leng, a bécsi Szent István-dómban (Stephansdom) ezrek rótták le gyertyagyújtással a kegyeletüket.

Jeruzsálem utcáin sok ember siratta az elhunytat. Az olasz RAI televízió tudósításában megszólaltatott izraeliek egy része odáig ment, hogy “a zsidók pápájának” nevezte a katolikus egyházfőt. II. János Pál volt az első pápa, aki látogatást tett egy zsidó imaházban: 1986. április 13-án fölkereste a római zsinagógát, s először kért bocsánatot a zsidók ellen elkövetett bűnökért. Történelmi volt II. János Pál 2000-ben tett látogatása Izraelben is, amikor a jeruzsálemi siratófalnál állva szintén megbocsátást kért a zsidóüldözésekért.

Csehországban vasárnap délben öt percig zúgtak a templomok harangjai. Ott ez rendkívüli eseménynek számít, mert a cseh lakosság több mint fele jó ideje hivatalosan is ateistának vallja magát.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta Koszovóban kétnapos gyászt rendeltek el II. János Pál pápa halála miatt. A boszniai iszlám közösség elöljárója, Effendi Ceric uléma úgy nyilatkozott, hogy II. János Pál “szerette az embert, és szláv pápaként szerette az emberi szabadságot”.

A svájci katolikusok közül sokan a gyász közben is reményüket fejezték ki, hogy a következő egyházfő liberálisabb áramlatot hoz magával az egyházban. A Keresztény Néppárt egy politikusa is úgy vélte, hogy II. János Pál kifelé a demokrácia és az emberi jogok élharcosa volt, befelé azonban abszolutista uralkodó, és ennek következménye a “hatalmas reformhátralék”.

Latin-Amerikában a spanyol és portugál hódítók által ötszáz éve elterjesztett katolikus hit, a társadalmi igazságosság szószólóját és a szegények védelmezőjét gyászolják politikusok, papok és a hétköznapi emberek. A térséget, ahol a világ egymilliárdos római katolikus közösségének több mint a fele lakik, mélyen megrázta II. János Pál halála. Számos országban nemzeti gyászt rendeltek el: Costa Ricán négy napig, Chilében három napig, Brazíliában egy hétig gyászolják a néhai egyházfőt.

Mexikóban ezrek indultak a guadalupei Miasszonyunk-székesegyházba, amely előtt a pápa bronzból emelt szobra díszeleg. A 106 millió lakosú – és gyakorlatilag ugyanennyi katolikus hívőt számláló – országban a polgárok családostul vonultak a templomokba, hogy imádkozzanak az elhunyt pápa lelki üdvéért.

A legnagyobb ázsiai katolikus közösségnek otthont adó Fülöp-szigeteken az egyházfő halálhírét véve, a hívek templomokban vagy otthonukban gyászolták a pápát. Helyi katolikus papok azt tervezik, hogy az egyházfő életkorát jelképező 84 facsemetét ültetnek el egy manilai parkban, amelyet akkortól II. János Pál ligetnek keresztelnek át.

Afrika-szerte megrendüléssel fogadták a katolikus hívők II. János Pál pápa szombaton este bekövetkezett halálát, az egyházfő tanításai ugyanis az elmúlt években mind nagyobb vonzerőt jelentettek a vallási szempontból konzervatív beállítottságú földrészen. A portugáliai Fatimában és a franciaországi Lourdes-ban megrendült hívők gyűltek össze és virrasztottak már vasárnapra virradóra a katolikus egyház két kiemelt európai kegyhelyénél.

II. János Pál volt a legjobb frontember, akivel a katolikus egyház valaha is rendelkezett – jelentette ki Bono, a U2 ír rockzenekar énekese. A pápa és a rocksztár együtt kampányolt azért, hogy a világ gazdag országai töröljék el a legszegényebb országok adósságait. Mindkettejüket jelölték az idei Nobel-békedíjra.

Mélységesen gyászolja a pápát Arnold Schwarzenegger. Kalifornia kormányzója ausztriai születésű katolikus hívő. Az egykori testépítő bajnok és filmsztár visszaemlékezett arra, hogy néhány éve szerencséje volt a pápával személyesen is találkozni, és ez az esemény nagy hatást gyakorolt rá. Schwarzenegger felesége, Maria Shriver a közismerten mélyen vallásos, katolikus hitű Kennedy család tagja.

Brit sajtótalálgatások szerint kényes protokollproblémát okozhat a hét végén elhunyt II. János Pál pápa temetésének és Károly brit trónörökös pénteken esedékes esküvőjének esetleges időbeli egybeesése, mert a canterburyi érseknek mindkét eseményen meg kellene jelennie.

Szerkesztette: Köves Pál

Közreműködött: Fodor György,

Serdült Viktória

Comments are closed.