Forrás: Népszava

Gyászmisén emlékeznek meg II. János Pál pápáról ma este hat órakor a budapesti Szent István bazilikában – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a katolikus egyházfő halálhírének hivatalos vatikáni bejelentése után. A misén, amit Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál, részt vesznek a közjogi méltóságok. ‘Mi magyarok is sokszor és sokféleképpen megtapasztaltuk irántunk való szeretetét és pásztori gondoskodását’ – írta közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, miután a Vatikán szombaton megerősítette a katolikus egyházfő halálhírét. Nyilatkozatban méltatta a pápa életútját Erdő Péter bíboros is. Kiemelte, hogy II. János Pál átvezette az Egyházat a harmadik évezredbe. Ő volt az első pápa a történelemben, aki Magyarországra látogatott.

‘Sokan, nagyon sokan vagyunk, akik nemcsak tiszteltük és csodáltuk, hanem szívből szerettük is őt’ – fogalmazott levelében a bíboros.

A katolikus egyház vezetőihez hasonlóan a többi történelmi egyház is méltatta a pápa életútját. A Magyarországi Református Egyház úgy tekint II. János Pál pápa alakjára, mint aki meghatározó keresztyén személyisége volt a XX. század utolsó harmadának – közölte a halálhír nyomán Bölcskei Gusztáv református püspök. Szerinte a pápa legemlékezetesebb gesztusa az volt, amikor debreceni látogatása alkalmával 1991-ben megkoszorúzta a gályarabok emlékművét. Hozzátette: szeretnék megörökíteni ezt a gesztust, ezért a református egyház emléktáblát helyez el ugyanott.

II. János Pál pápa elkötelezett híve volt a más egyházakkal való megbékélésnek – mondta Szebik Imre evangélikus elnök-püspök. Kiemelte, hogy a pápa karizmatikus, sok kegyelmi ajándékkal meggazdagodott személyiség volt, szeméből mély Krisztus-hit, tiszta emberség és személyválogatás nélküli szeretet áradt’. II. János Pál ezzel gazdagította a XXI. század világát, amely nagyon szomjazott ezekre az értékekre- tette hozzá.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mély együttérzéssel kísérte figyelemmel II. János Pál pápa betegségét, szenvedéseit és megrendüléssel értesült bekövetkezett haláláról – derül ki a szervezet nyilatkozatából. A magyarországi zsidóság különösen nagyra értékeli a pápa azon megnyilvánulásait, amelyeket egyháza és a zsidóság kapcsolatainak jobbá tétele, a holokauszt lelki következményeinek felszámolása terén tett – fogalmaz a közlemény.

Comments are closed.