Forrás: NOL

Az utódválasztás politikai kérdés is

Népszabadság Online, 2005. április 3. 14:18

Eduardo Martinez Somalo bíboros megáldja a pápát a ravatalonKép: AFP/Euronews Intézkedések a gyászszertartásra készülő Rómában. Utódválasztási latolgatások. Összefoglaló a II. János Pál halálát követő napról.

Vasárnap állami és egyházi méltóságok rótták le a kegyeletüket az elhunyt II. János Pál előtt. A szombaton elhunyt egyházfő karmazsin talárban és fehér püspöksüvegben fekszik ravatalán, a Vatikánban. A nyilvános ravatal hétfőn lesz a római Szent Péter bazilikában, ahová becslések szerint egymillió ember fog eljönni, hogy búcsút vegyen az egyházfőtől.

Akár péntekre vagy szombatra is halasztódhat a pápa temetése. Végleges döntés a hétfőn a vatikáni palotában összeülő illetékes bíborosok tanácskozásától lehet várni. Nem kizárt, hogy a volt pápa földi maradványait különvonattal viszik Lengyelországba.

Hétfőn 30 különvonat hozza a zarándokokat egész Itáliából a szentatya ravatalához, s rengeteg különbusz is érkezik a Vatikánba. Az olasz hatóságok azt fontolgatják, hogy a gyászszertartás idejére lezárják Róma légterét.

Olaszországban a szertartás napján délben egyperces néma gyászszünettel emlékeznek meg az egész félszigeten.Sok országban nemzeti gyászt rendeltek el. A nagyobb tévécsatornák a halálhír bejelentésétől vasárnap reggelig csak a katolikus egyházfőre emlékező műsorokat sugároztak.

Vasárnap legalább nyolcvanezren vettek részt a Szent Péter téren II. János Pál lelki üdvéért tartott misén, ahol felolvasták a pápa utolsó üzenetét.

Vérmérgezésben, illetve szív- és keringési elégtelenségben halt meg II. János Pál – jelentette be vasárnap a Vatikán. Eszerint az egyházfő Parkinson-kórban is szenvedett, amit először ismert el hivatalosan a pápai állam.

Pápaválasztás: talányos folyamat

Várhatóan heteket vesz igénybe az új pápa megválasztása. A világ politikai erőközpontjaiban feszülten figyelik, mi történik a Vatikánban, és ki veszi át az egymilliárd hívőt képviselő római katolikus egyház vezetését. Féltő aggodalommal figyelnek a fejleményekre a nem katolikus keresztény egyházak, a zsidók és muzulmánok, akikkel a lengyel pápa – először egyháza történetében – párbeszédet kezdett.

Itáliának sem közömbös, hogyan alakul tovább a katolikus egyház vezetése, hiszen az évente 40 millió turistát fogadó ország vendégeinek negyede az ‘egyházi turizmus’ keretében érkezik, utazásuk célpontja kifejezetten a Vatikán.

Valószínűleg konzervatív utód következik, mert az ugyancsak konzervatív II. János Pál a százhúsz tagú pápaválasztó konklávé bíborosainak 97 százalékát nevezte ki. Ez lehetetlenné teszi, hogy a következő pápa II. János Pál elképzeléseivel szemben az egyház modernizálásának pártján állna.

II. János Pál egyébként 1996-ban rendelkezett a pápaválasztás rendjének és szabályozásának korszerűsítéséről: többek között fokozva annak titkosságát.

Tapsvihar a Szent Péter téren

II. János Pál magánlakosztályában halt meg szombat este, miközben a Szent Péter téren legalább ötvenezer ember virrasztott és imádkozott, akik a halálhír hallatán hosszasan tapsoltak, Olaszországban ilyenkor ez a tisztelet kinyilvánításának egyik módja.

II. János Pál állítólag szinte az utolsó percekig fogadott látogatókat. A halála előtt két órával a Vatkiánban még azt közölték, hogy a pápa időről időre képes volt válaszolni a hozzá szólóknak.

Elhunyt II. János Pál Vatkikáni közlemény szerint elindították az előírt folyamatokat. A Szent Római Egyház kamarása, Eduardo Martinez Somalo spanyol bíboros irányítja most az egyházi ügyeket: máris összehívta az új pápa megválasztására hivatott, százhúsz tagú konklávét. A kardinálisok közül sokan elindultak már Róma felé, az előírások szerint ugyanis a pápa halálát követő húsz napon belül találkozniuk kell.

Samalo bíboros győződött meg a pápa elhunytáról. Karol Wojtyla ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt, ami az elhunyt pápa uralkodásának végét hivatott jelezni.

Karol Wojtyla huszonhat és féléves egyházfői működése a harmadik leghosszabb a pápaság történetében. Ez idő alatt több mint százhúsz országba látogatott el.

A média búcsúztat

A média percről percre közvetítette II. János Pál utolsó óráiról szóló híreket. A milánói Corriere della Sera szerint már most szentnek lehet nevezni Karol Wojtylát, és egyháza kétségtelenül szentté avatja. A lap szerint II. János Pál minél közelebb akart lenni az emberekhez, a végszenvedése is ezért volt látható mindenki számára, mint amilyen Krisztusé volt a Kereszten. S az üzenete pedig: az életnek nincsenek értelmetlen pillanatai, ha az mások életének törekszik értelmet adni. Wojtyla halálával igazi örökséget hagy az istentagadókra is, hogy szükségük van Istenre – írta a milánói lap.

A halál küszöbére érkezett II. János Pál pápa nagy erőfeszítések árán, magántitkára segítségével hátrahagyta utolsó üzenetét – jelentette a Corriere della Sera szombaton. Az üzenetben arra kérte a lengyel nővéreket – akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette – hogy ne ontsanak könnyeket. ‘Derűs vagyok, legyetek azok ti is’ – írta a szentatya.

(BBC, Index, MTI, Guardian, radio.hu)

Comments are closed.