Forrás: Magyar Hírlap

Megkezdte a biztonsági erők reformját Mahmud Abbasz palesztin elnök

Megkezdte a biztonsági erők reformját Mahmud Abbasz palesztin elnök: elfogadta a ciszjordániai biztonsági főnök lemondását, több száz tisztet pedig arra szólított fel, hogy kövessék Iszmail Dzsaber példáját.

Izrael és az Egyesült Államok folyamatos nyomást gyakorolt januári megválasztása óta Mahmud Abbaszra annak érdekében, hogy „tegyen rendet” Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Ehhez az első lépés a biztonsági erők reformja, és a jelek szerint a palesztin elnök bele is vágott.

A Reuters palesztin forrásokból úgy értesült, hogy Abbasz felszólította a legnagyobb palesztin szervezet, az általa vezetett Fatah „régi gárdájához” tartozó több száz biztonsági tisztet: kérjék a nyugdíjazásukat már ezen a héten. Vagyis kövessék Iszmail Dzsabernek, a biztonsági erők ciszjordániai vezetőjének példáját – az ő lemondását Abbasz szombaton fogadta el. Dzsaber sem magától távozott egyébként, hiszen a palesztin elnök sürgette, hogy távozzon, mivel nem volt képes rendet teremteni az egymással is rivalizáló frakciók között.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint Abbasz most adta a legegyértelműbben jelét annak, hogy komolyan gondolja a rendteremtést. Ez persze nem egyszerű, hiszen a Palesztin Hatóság biztonsági erejének 45-50 ezer tagja csaknem egy tucatnyi, egymással is rivalizáló szervezethez tartozik. A rivalizálás pedig szó szerint értendő: szerdán például a most felmentett Dzsaberhez lojális fegyveresek rálőttek Abbasz ramallahi irodájára, a Jasszer Arafat által is használt Muktada komplexumra, amelyet a palesztin fegyveresek négy évig arra használtak, hogy „ott keressenek menedéket, miután bűntetteket követtek el” – ahogy Abbasz maga fogalmazott, amikor mintegy félszáz értelmiségivel, vallási vezetővel és üzletemberrel találkozott.

A terrorista szervezetek leszerelésére viszont változatlanul nem tesz semmit. A Fatah katonai szárnya, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyik vezetője most vallotta be, hogy támadásaikat korábban a libanoni Hezbollah finanszírozta. Allah Szanakra a brit Sunday Timesnak azt állította, hogy ők már nem kapnak pénzt, az Iszlám Dzsihádhoz viszont változatlanul jön a támogatás Libanonból.

MH-összeállítás

Comments are closed.