Forrás: Origo

Közel százezren vettek részt vasárnap a római Szent Péter téren az elhunyt pápa tiszteletére tartott misén. A római kúria és az olasz kormány képviselői rövid gyászszertartás keretében rótták le kegyeletüket a pápa felravatalozott holttesténél. Az elhunyt pápa bebalzsamozott holtestét hétfőn 17 órától már a Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel.

Legkorábban csütörtökön temethetik a pápát

Közel százezren vettek részt vasárnap délelőtt a pápa lelki üdvéért tartott misén a Szent Péter téren. A szertartást a már a Vatikánban tartózkodó pápaválasztó kardinálisok felvonulása nyitotta meg. A szentmisét Angelo Sodano, vatikáni államtitkár mutatta be. A misén jelen volt Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, Silvio Berlusconi kormányfő, valamint több olasz miniszter és parlamenti képviselő.

A szentmise után rövid gyászszertartás keretében róhatták le kegyeletüket vasárnap délben az apostoli palota Kelemen-termében a pápa felravatalozott holttesténél a római kúria és az olasz kormány vezetői.

A római katolikus egyház kamarása, aki a pápa halála és az új egyházfő megválasztása között egyfajta régensként irányítja a vatikáni ügyeket, a spanyol Eduardo Martínez Somalo bíboros mondott imát, s vett végső búcsút a szombaton este elhunyt egyházfőtől. A ceremónián hatalmas húsvéti gyertyát is gyújtottak a fehér mitrába és vörös kazulába öltöztetett, balján pásztorbottal fekvő egyházfő ravatalánál.

A szertartásra rögtön a Szent Péter téren tartott szentmise után került sor a Kelemen-teremben, amely az apostoli palota legszebb és legnagyobb fogadóterme. Az elhunyt egyházfőtől meghajolva vagy térdepelve sorra búcsúztak a kúriai bíborosok, püspökök és más főpapok, továbbá Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök, az olasz törvényhozás, a kormány és Róma városának vezetői.

Olaszországban háromnapos gyászt hirdettek a pápa halála nyomán, miután a kormányépületeken és a törvényhozás palotáinál már szombat éjszaka félárbocra engedték a lobogókat. Az olasz kormány rendelete értelmében vasárnaptól keddig gyászolja II. János Pál pápát Itália, ahol már a hét közepén elhalasztották a szórakoztató koncerteket, a hét végén pedig a sporteseményeket sem tartják meg.

Vatikáni források szerint csütörtöknél előbb nem lesz pápai temetés. Az időpontról a bíborosok általános kongregációja dönt, amely először hétfőn délelőtt ül össze a vatikáni szóvivő bejelentése értelmében. Vasárnap déltől az apostoli palota Kelemen-termében búcsúzhatnak az elhunyt pápától a diplomácia testület tagjai és az olasz állami vezetők. A pápa koporsója ezt követően hétfő délután kerülhet át a Szent Péter-bazilikába, ahol a temetési gyászszertartásig vehetnek búcsút a halottól a hívők, zarándokok. Egyelőre bizonytalan azonban, hogy hova temetik Karol Wojtylát. Örök nyughelye lehet majd a bazilika altemplomi kápolnája, de akár családja lengyelországi kriptája is.

A temetési gyászszertartást szerdán tartják a Szent Péter-bazilikában. A ceremóniára kétmillió embert várnak Rómába. Az olasz média által szombat este idézett biztonsági források szerint már beindult a gyászszertartások szervezése. A szervezők legalább egymillió zarándok érkezésére számítanak. Walter Veltroni főpolgármester szerint a római vásárvárost és más létesítményeket is átmeneti szállásként lehet majd használni, ahol menzákat is létesítenek. A pályaudvarok és a Vatikán között folyamatos autóbusz-ingajáratokat szerveznek, sűrítik a metrójáratokat, de a vasút is kész különvonatokkal kiszolgálni a Rómába érkezőket.

 

A Vatikán nem régen közreadta a pápa halotti bizonyítványát. Az okmány szerint a Szentatya vérmérgezésben, illetve szív- és visszafordíthatatlan keringési elégtelenségben halt meg. A halotti bizonítványban szerepelnek az elhunyt katolikus egyházfő betegségei, közöttük a Parkinson-kór. Utóbbinak a feltüntetésével először ismerte el hivatalosan a pápai állam, hogy a szentatya szenvedett ebben a betegségben.

A világ politikusainak gyászüzenetei

A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával – közölte George Bush amerikai elnök vasárnap a katolikus egyházfőt méltató rövid televíziós beszédében. “Úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként. Hazájában, Lengyelországban ez a tanúságtétel egy demokratikus forradalmat indított el, amely végigsöpört Európán és megváltoztatta a történelem menetét” – mondta. II. János Pál pápa ihlető példakép volt amerikaiak millió számára, mint ahogy oly sok embernek a világon. Mindig emlékezni fogunk az alázatos, bölcs és félelem nélküli papra, aki a történelem egyik kiemelkedő erkölcsi nagysága lett. Hálásak vagyunk Istennek, hogy egy ilyen embert küldött közénk – közölte a gyászba öltözött elnök, aki feleségével, Laura Bushal együtt jelent meg a kamerák előtt.

Minden olasz polgárral együtt siratja Carlo Azeglio Ciampi államfő II. János Pál pápát, akinek halála miatt egész Itália gyászba borult. Ciampi szombat esti televíziós beszédében személyes barátjaként és kortársaként említette Karol Wojtylát. Ciampi a szabadság és az igazságosság embereként emlékezett meg a pápáról, és kijelentette: “Itália apját, egy számára nagyon drága embert veszített most el”. II. János Pál nyomott hagyott a történelemben, hozzásegített leküzdeni a kelet-nyugati szembenállást – mondta Ciampi.

Jacques Chirac francia elnök mély megrendüléséről számolt be a pápa halála miatt. “II. János Pál bátorságával és eltökéltségével megérintette a szíveket és szellemeket, kinyitva az egyház kapuit a világ reménysége és szenvedései előtt” – közölte. Chirac szerint a pápa halála miatti gyász mélyen érinti Franciaországot és a franciákat, akik a katolikus egyház üzenetében ismernek magukra – tudatta közleményében.

Tony Blair, brit miniszterelnök a Downing Street-i kormányfői hivatal által szombaton késő este kiadott nyilatkozatában közölte, a néhai katolikus egyházfő gyakran nehéz élete során végig a társadalmi igazságosságért küzdött, és mindig az elnyomottak oldalán ált, akkor is, amikor fiatalemberként a náci megszállással kellett szembenéznie, és később is, amikor a kommunista rezsim ellen intézett nyílt kihívást. Blair szerint II. János Pál pápa soha nem ingott meg, amikor az általa helyesnek tartott ügyekért harcolt. A világ olyan vallási vezetővel lett szegényebb, aki bírta minden hit követőinek nagyrabecsülését, és a nem hívőkét is – áll a brit kormányfő szombati nyilatkozatában.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár mélységes szomorúságáról adott hírt közleményében, és a “béke fáradhatatlan szószólójaként” méltatta a katolikus egyházfőt. Kofi Annan szerint a pápa azontúl, hogy betöltötte egymilliárd férfi, nő és gyermek szellemei vezetőjének szerepét, a vallások közötti párbeszéd valódi úttörője is volt. Az ENSZ főtitkára részvétét fejezte ki minden katolikus hívőnek és mindazoknak, akiket világszerte lelkileg megérintett a pápa imádsággal teli élete, az erőszakmentesség és a béke melletti kiállása.

A világon egyedülálló vezető személyiségként jellemezte II. János Pált Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. A kereszténydemokrata kormányfő szerint az egyházfő negyedszázadon át teljesen egyedi hatással befolyásolta a világ fejlődését. A liberális Hollandiát a katolikus egyház nyíltan vagy burkoltan számos alkalommal bírálta egyebek között az abortusz, a homoszexualitás, a kábítószer-fogyasztás, az eutanázia engedélyezéséért.

Teremtő lélegzetet, lendületet adott a katolikus egyháznak a szombat este elhunyt II. János Pál pápa – közölte Guy Verhofstadt belga miniszterelnök. A héten szívműtéten átesett kormányfő szerint ez egyebek között a pápa fáradhatatlan utazásainak volt köszönhető. “Senki nem tagadja, hogy II. János Pál pápa rajtahagyta ujjlenyomatát a huszadik század második felének történelmén” – mondta a flamand liberális politikus.

II. János Pál pápa “az elsőszámú humanista volt ezen a földgolyón” – közölte vasárnap hajnalban Moszkvában Mihail Gorbacsov, a volt Szovjetunió egykori első és egyben utolsó elnöke. “A pápa nem csak a katolikusokért, hanem az egész világért rengeteget tett” – mondta Gorbacsov, akinek reformpolitikáját II. János Pál is támogatta.

Az izraeliek és a palesztinok egy emberként gyászolták a szombaton este elhunyt II. János Pál pápát, akinek a Szentföldön öt évvel ezelőtt tett, a béke ügyét szolgáló zarándoklata szöges ellentétben  áll a térséget a következő években sújtó erőszakhullámmal. Az egyházfő halálhírére a ciszjordániai Betlehemben megkongatták a Születés templomának harangjait. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a az egész emberiséget ért veszteségnek nevezte pápa halálát, és méltatta a katolikus egyház, illetve Izrael és a zsidó nép viszonyának javításáért tett erőfeszítéseit. Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter emlékeztetett a katolikus egyházfőnek a Szentföldön tett “rendkívül fontos látogatására”, amely akkoriban hozzájárult egy olyan újfajta légkör kialakításához, amely reménnyel töltötte el a palesztin népet.

II. János Pál érdemeit még a kommunista vezetésű Kubában is méltatták, a szigetország barátjának nevezték az elhunyt egyházfőt, és hivatalosan három napos gyászt rendeltek, töröltek minden kulturális és sporteseményt erre az időszakra. Jaime Ortega bíboros a havannai kormányzat kivételes gesztusaként a pápa halála előtt engedélyt kapott arra, hogy a televízióban felszólítsa a híveket: mondjanak imát a haláltusáját vívó egyházfőért.

Mély részvételét fejezte ki az ortodox egyházfő is, II. Alekszij pátriárka is. A pátriárka üzenetében méltatta az elhunyt pápa kitartását fiatalon választott útján, odaadását a keresztény szolgálatban. “Nehéz betegsége ellenére folytatta kötelességének hűséges teljesítését, az utolsó napokig ellátva híveit. Sok embernek lelkesítő példát mutatott azzal, hogy zokszó nélkül tűrte a szenvedést, imádkozva és bízva Isten akaratában” – írta II. Alekszij. A moszkvai pátriarkátus azonban még szombaton is panaszkodott a katolikusokra, amiért állítólag hittérítő tevékenységet folytatnak Oroszországban és más volt szovjet köztársaságokban. II. Alekszij emiatt ellenezte mindvégig, hogy II. János Pál felkereshesse Oroszországot.

Magyarországi reakciók

II. János Pál nagy pápa volt, aki hosszú időre meghatározza az egyház életét és talán bizonyos szempontból a világét is – közölte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházfő halálhírére. Az érsek szerint II. János Pált az utóbbi években többször emlegették úgy eredeti a keresztnevére utalva, hogy “Nagy Károly”. Erdő Péter úgy vélte, “a jelenlegi pápának nincs alternatívája”, olyan nagy személyiség volt, hogy nincs olyan érezhető, jelentős mozgalom vagy elképzelés, ami komolyan különbözne az övétől.

Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét II. János Pál halála miatt. A magyar államfő szerint a pápa a “Tízparancsolat és az evangéliumi jóhír, az emberi jogok, a tolerancia szüntelen hirdetésével adott erőt, bátorítást és reményt minden elnyomásban élő embernek”, és “a jóléti társadalmak visszáságait is érzékelte”. “Hite, emberi nagysága, kitartása egy kivételes történelmi időszak kivételes személyiségévé tették.”

II. János Pál pápa olyan ember volt, “aki értette a szegénység, nyomorúság, kitaszítottság ezer hangon megszólaló nyelvét” – mondta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. “Halálával a katolikus egyház történelmének egyik legkarizmatikusabb, az egyház tevékenységén és működésén leginkább nyomot hagyó pápa távozott el” – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar nép számára különös jelentősége volt a Szentatya lengyel származásának. A kormányfő a Magyar Köztársaság kormánya nevében együttérzését fejezte ki a lengyel hívőknek, illetve mindazoknak, akik a pápát gyászolják.

A kabinetiroda tájékoztatása szerint a miniszterelnök telefonon beszélt Juliusz Janusz apostoli nunciussal, Erdő Péter bíboros érsekkel és Rafael Wisnievski lengyel nagykövettel, akik felé a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a pápa halála alkalmából. A nemzeti megemlékezést, a kormányfő részvételével hétfőn 18 órakor tartják a Szent István-bazilikában.

“II. János Pál pápa mindannyiunk személyes jótevője volt” – hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap. “II. János Pál a kommunista világban azt mondta ki, hogy ne féljetek, mert mindannyitoknak joga van az Istenhez, a hithez, az emberi jogokhoz, az emberi méltósághoz, és ha nem féltek, akkor sikerülni fog felépíteni egy emberségesebb világot” – mondta Orbán.

A Magyar Szocialista Párt őszinte együttérzését fejezi ki minden katolikus honfitársának, minden humanistának, aki szerette és tisztelte II. János Pál pápát – közölte Nyakó István, a párt szóvivője. Péter méltó követője volt az utazó pápa, aki küzdött a világ szegényeiért és az elesettekért nemcsak Európában, hanem a világ minden táján – mondta. Tisztelettel adóznak a pápa emlékének, és meghajolnak emberi nagysága előtt, nemcsak mint római katolikus egyházfő, hanem mint humanista, emberszerető, jóra és igazságra törekvő ember előtt – közölte a szóvivő.

(MTI)

Comments are closed.