Forrás: Stop!

Az európai lapok különbözőképpen értékelik a tegnap elhunyt II. János Pál munkásságát.

Hans Küng svájci teológus szerint a pápa „súlyos örökséget” hagyott hátra. A 77 éves Küng a katolikus egyház jelenlegi állapotának egyik legismertebb bírálója; a pápaság intézményét, a tévedhetetlenség dogmáját érintő bírálatai miatt a Vatikán 1979-ben megvonta tőle azt a jogot, hogy egyházi intézményekben taníthasson.

A párizsi Le Monde szerint a rendkívüli és tragikus sorsú II. János Pál sok szempontból válságban lévő egyházat hagy maga után. A francia lap szerint a pápa elsősorban az emberi jogokért, a vallás és gondolkodás szabadságáért, valamint az erőszak ellen folytatott küzdelmével írta be nevét a történelembe. Ez a harc és a kelet-európai országok kommunista hatalmaival szemben mutatott politikai ravaszság nagyban hozzájárult a berlini fal leomlásához és a szovjet uralom széteséséhez. Betegsége idején is fáradhatatlan zarándok maradt II. János Pál – emlékezett a Le Monde, rámutatva egyúttal: a haladó pápa emlékét lassanként elfedte a politikai és szociális kérdésekben konzervatív egyházfő képe.

„II. János Pál válságban lévő egyházat hagy maga után. A gesztusok és a szavak pápája volt, de nem a reformoké. Utódjára sürgős intézkedések meghozatala vár” – vélte a francia újság.

A konzervativizmus bűne – ezzel a címmel közöl a Le Soir című tekintélyes belga napilap hét végi száma vezércikket II. János Pál pápa munkásságáról. A cikk szerint II. János Pál pápától több mint 25 évvel ezelőtt, megválasztásakor azt remélték, hogy friss levegőt hoz a rendkívül hierarchizált és elmeszesedett egyház életébe. Végül azonban azt a beszűkült tradícionalizmus irányába vitte, szakadékot teremtve a katolikus egyház szabályai, illetve a keresztények s általában az emberiség vágyai, mindennapos élete között.

Homoszexualitás, fogamzásgátlás, válás, eutanázia: mindezen témákban II. János Pál a realitásokkal és a társadalmi elképzelésekkel szembeszállva veszélyes konzervatív álláspontot hirdetett meg – írja a belga liberális napilap. A lap elismeréssel szól arról, hogy II. János Pálnak sikerült visszaadnia az egyház becsületét, meggyónva e szervezet bűneit, az antiszemitizmust és az inkvizíciót. Egyúttal bírálja, hogy a pápai hatalom és iránymutatás egyre inkább a stagnálás, nem pedig az előrehaladás tényezőjévé vált. „Ez olyan kudarc, amelyért elsősorban II. János Pál a felelős. Szörnyű a hagyaték, amelyet utódjára testál” – fogalmaz a Le Soir vezércikke.

Stop!

Comments are closed.