Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 2. 22:10

Gyergyagyújtás a pápa szülővárosában, WadowicébenKép: AFP – Janek Skarzynski

Szombaton este elhunyt II. János Pál pápa – jelentette be a Vatikán. A katolikus egyházfő nyolcvannégy éves volt.

A pápa súlyos vese- és szívbetegség következtében halt meg szombat este, helyi idő szerint fél tízkor. Több ezer hívő imádkozott a római Szent Péter téren, amikor közölték velük a hírt.

Karol Wojtyla pápasága huszonhat éve alatt az eddigi katolikus egyházfők közül a legtöbb utat tette meg: több mint százhúsz országba látogatott el.

A római templomokban a pápáért imádkoztak pénteken és szombaton is. Szombaton mintegy nyolcvanezer ember gyűlt össze a Szent Péter téren, és több tízezer zarándokot vártak Rómába. Lengyelországban ugyancsak sok templomban imádkoztak érte.

Az olasz sajtó már szombaton búcsúzott tőle, a La Stampa címoldalán ez állt: II. János Pál 1978-2005. A lap nekrológnak beillő méltatást közölt.

A milánói Corriere della Sera szerint már most szentnek lehet nevezni Karol Wojtylát, és egyháza kétségtelenül szentté avatja. A lap szerint II. János Pál minél közelebb akart lenni az emberekhez, a végszenvedése is ezért volt látható mindenki számára, mint amilyen Krisztusé volt a Kereszten. S az üzenete pedig: az életnek nincsenek értelmetlen pillanatai, ha az mások életének törekszik értelmet adni. Wojtyla halálával igazi örökséget hagy az istentagadókra is, hogy szükségük van Istenre – írta a milánói lap.

A római La Repubblica arról írt, hogy a Szent Péter-bazilika szent pincéiben, az altemplom lengyel kápolnájában helyezik majd örök nyugalomra.

A pápa utolsó üzeneteA halál küszöbére érkezett II. János Pál pápa nagy erőfeszítések árán, magántitkára segítségével hátrahagyta utolsó üzenetét – jelentette a Corriere della Sera. Az üzenetben arra kérte a lengyel nővéreket – akik pápasága hosszú évei alatt segédkeztek mellette – hogy ne ontsanak könnyeket. ‘Derűs vagyok, legyetek azok ti is’ – írta a szentatya.

Világszerte imádkoztak érte

II. János Pál Lengyelországtól a Fülöp-szigetekig hívő keresztények, izraeliták és muzulmánok milliói imádkoztak szombaton II. János Pálért. A pápa állapota egyelőre stabilizálódott, ezt Camillo Ruini bíboros, Róma vikáriusa közölte, akinek kánoni jog szerint feladata bejelenteni a pápa halálát.A római Szent Péter téren az éjszaka közel hetvenezren imádkoztak érte, aztán hajnalra ezren maradtak. Szombat reggel ismét emberek százainak hosszú sora kígyózik a Szent Péter-bazilika előtt. A tér közepén néhány fiatal egy lengyel zászlót tett ki, amelynek közepén lengyel felirat hirdeti: ‘Veled vagyunk.’

Olaszok milliói töltötték az éjszakát a tévé előtt, minden csatorna folyamatosan követi a vatikáni fejleményeket.

Péntek este ellentmondásos hírek jelentek meg az életfunkcióinak leállásáról, de vatikáni források cáfolták, hogy beállt volna az agyhalál, és változatlan szívműködését erősítették meg. Úgy tudni, hogy súlyos szívelégtelenségben és szepszisben szenved a pápa. Mise a budai Mátyás templomban

A budavári Mátyás-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét pénteken késő este a pápáért tartott imavirrasztáson, amelyen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is.

A pápa szülőhazájában, Lengyelországban országszerte miséztek és imádkoztak II. János Pál pápáért. Marek Belka kormányfő szomorúságát és fájdalmát fejezte ki a Rómából érkező hírek hallatán. Lech Walesa volt elnök imára szólított fel a pápáért, akit ‘korunk Szent Péterének’ nevezett.

Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet követett el a katolikus egyházfő ellen, isztanbuli börtönében imádkozott.Pénteken még aktív volt

A pápa péntek reggel hatkor munkatársaival misézett, majd negyed nyolckor a keresztúti ájtatosság (via crucis) 14 stációjának felolvasását kérte – ezt Joaquín Navarro-Valls mondta el a vatikáni sajtóközpontban.

Az egyházfő péntek délelőtt külön-külön találkozott szinte valamennyi közeli munkatársával. Röviddel dél előtt arra kérte munkatársait, hogy a Szentírásból olvassanak fel számára részleteket. Az akarata értelmében nem szállították ismét kórházba.

Utolsó kenet

II. János Pál csütörtök este megkapta az utolsó kenetét. A betegek kenete a betegek szentsége. Általa a beteg a Szentlélek kegyelmét kapja, amely az egész embert segíti, megerősíti hitét és erőt ad, hogy betegségét erős lélekkel viselje, mi több, küzdjön is egészségéért, vagy pedig elfogadja a jó halál kegyelmét, ha istennek ez az akarata. II. János Pálnak 1981-ben az ellene elkövetett merénylet után, súlyos sebesülései miatt már egyszer kiszolgáltatták a betegek kenetét.

Lehetséges utódok

A II. János Pál esetleges halálával megüresedő pápai trónra nincsenek hivatalos jelöltek, a római katolikus egyház vezető pozíciójának betöltéséért nem indul korteshadjárat, és tilos választási beszédet tartani. A pápaválasztó gyűlés döntése ennek megfelelően a múltban legtöbbször meglepetés volt. Egyházi körökben mindenesetre kering néhány lehetséges utód neve.

(MTI, BBC)

Comments are closed.