Forrás: RTL Klub

Előítéletesek és pénzközpontúak a kollégisták a Felsőoktatási Kutatóintézet legújabb felmérése szerint – írja a Magyar Hírlap. Szakemberek szerint ebben semmi meglepő nincs, hiszen a fiatalok csak a társadalom és a felnőttek normáit próbálják követni.

Tízből nyolc kollégistának előítéletei vannak a kisebbségekkel szemben, minden ötödik diák pedig enyhén vagy súlyosan antiszemita – derül ki a kutatásból. Arra a kérdésre például, hogy mit szólna, ha egy roma család költözne a szomszédjába, a megkérdezettek majdnem fele azt válaszolta, hogy borzalmas lenne.

Nem jobb a helyzet a hallgatók értékrendjét vizsgálva sem: a válaszadók szerint a karriert elsősorban sok pénzzel lehet befutni, és a boldogságnak is a jó anyagi helyzet az egyik legfontosabb feltétele. A lap által megkérdezett szakértők szerint erről leginkább a felnőttek és a társadalom tehet, hiszen a diákok csak megfelelnek a kor kihívásainak.

Az elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a kutatás nem reprezentálja teljesen a felsőoktatásban tanulókat, mivel a kollégisták összetétele jelentősen eltér az összes hallgatóétól.

Comments are closed.