Forrás: Népszava

Az elmúlt szerdán lejátszott európai vb-selejtezők után tisztázódni látszik néhány, a selejtezők sorsolásakor nem igazán várt fejlemény. Nevezetesen: a franciáknak már a kijutásért is élet-halálharcot kell vívniuk a svájciakkal, írekkel, izraeliekkel, hogy a dánok nagy valószínűség szerint lemondhatnak a németországi futballünnepről, a szlovákok a komolyabbnál is komolyabban gondolják, hogy odaérnek a vb-re a portugálok és az oroszok kárára, hogy az olaszok meccs nélkül is képesek nyerni, és hogy mi is rettenetesen kibabráltunk a bolgárokkal. A hétközepi program legparádésabb mérkőzését viszont nem Európában játszották.

Az ötszörös világbajnok Brazília látogatott magyar idő szerint csütörtökre virradóra a kétszeres világbajnok Uruguay otthonába. Selejtezni oda, ahol tétmeccsen még soha nem nyert a világ legnagyszerűbb futballnemzete. Már az elején szédítő iramban estek neki a hazaiak a vendégeknek, az iramnál csupán a virtuóz technikai megoldások keltettek még szédítőbb hatást. Roberto Carlos az elején érzékeltette, mire is számíthat a lelátó népe éa a sok százmillió tévé-néző, amikor oxival szelidített meg egy jó 40 méteres átadást. Ám az első játékrészben nem a brazilok trükkjein ámult a világ, hanem a máskor a briliáns technika mellett sziklakeménységükkel kitünő uruguay-iakén. Lugano, Ruben Olivera és Carlos Diogo varázsolt, s a hazaiak össze is hoztak annyi gólhelyzetet, amivel bárki ellen meccseket lehet nyerni, de ki is hagyták azokat. Bár azon nyilván még sokáig fog gondolkodni Diego Forlan, hogy jobb alsó sarokra tartó fejesére miként ért le Dida. Aztán a 49. percben már a Milan kapusa sem érhetett oda a Villarrealnál újjászületett támadó ismétlésére, aki teljesen egyedül állva passzolta a jobb alsóba a kapusról Olivera lövése után kijövő labdát. A világbajnokok ekkor leginkább Roberto Carlos bombáival veszélyeztettek, a brazilok játéka akkor javu8lt fel igazán, amikor beszállt a 60. percben Robinho, a Santos ügyeletes zsenije. Ronaldinho is pazar cselsorozatokat mutatott be, Kaká is többet törődött a focival – addig jobbára tőle szokatlanul csak rugdosódott -, kiegyenlíteniük az aranysárgáknak mégis csupán egy lesgólból sikerült, bár igaz, ami igaz, Emerson szenzációsan lőtt Sándor-szögből a hálóba. A végén mindegyik csapat nyerhetett volna, de maradt a döntetlen így azok győztek, akiknek módjukban állt megtekinteni minden idők egyik legjobb vb-selejtezőjét. A braziloknak növekedett a hátrányuk a csoportban vezető argentinokkal szemben, akik Crespo találatával legyűrték a több, mint egy félidőn át Vargas kiállítása miatt emberhátrányban is mutatósan futballozó kolumbiaiakat. Az argentinok és a brazilok vb-szereplését semmi veszély nem fenyegeti, az uruguay-iak a pótselejtezőt jelentő helyen állnak öt fordulóval a dél-amerikai selejtezők befejezése előtt.

Fenyegeti veszély viszont az 1998-as világbajnok franciák továbbjutását, akik ezúttal sem tudtak győzni. Jórészt azért, mert az 50. percben Izraelben vezetést szerző Trezeguet-t öt minutummal a gólja után kiállították, és a hazaiak egyenlíteni tudtak. Ráadásul a francia bajnokság góllövőlistáját vezető Alexander Frei kései találatával a svájciak megverték Ciprust, és vesztett pontok tekintetében az írekhez hasonlóan jobban állnak, mint Domenech győzni elfelejtett, átalakulóban lévő csapata.

Az európai selejtezők rangadóján a spanyolok 0-0-ra végeztek Belgrádban, ahol Kezsman kapufájánál jártak a felek a legközelebb a gólhoz, a 23,6 év átlagéletkorú ibériaiak jól állták a sarat, bár a Barcelona-drukkerek nyilván aggódnak amiatt, hogy Carles Puyol bokasérülés okán a második félidőre ki sem jött, előreláthatólag 2-3 hétre kidőlt, így a katalán védelem vezére feltehetőleg nem játszhat majd április 10-én a spanyol bajnokság madridi csúcstalálkozóján. Voronyin győztes gólja a dánok ellen azt jelentette, hogy az északiak 8 pont hátrányba kerültek az őket megverő ukránokkal és 5-re az ezúttal albánverő görögökkel szemben. A szlovákok döntetlent játszottak a portugálokkal, és ugyanígy járt Oroszország az észtek otthonában, ezért a szbornaja 3 ponttal lemaradt a Pozsonyban ikszelő két együttestől. Az ezűttal pihenő olaszok csoportjában két döntetlen született, a miénkben a horvátok Dado Prso két góljával és Tudor találatával könnyedén verték a máltaiakat.

Molnár Csaba

Comments are closed.