Forrás: Népszava

Két arab fiatalember nevétől hangos Izrael. Míg a hét elején Abasz Szuant ünnepelték nemzeti hősként az izraeli drukkerek a szombat esti Izrael-Írország VB-selejtezőt követően, addig szerdai teljesítményének köszönhetően Valid Badirnak, egy másik arab fiatalembernek járt ki hasonló tisztelet a franciák ellen vívott meccs lefújását követően.

Izrael az idei VB-selejtezőkön még nem vesztett mérkőzést. Arról, hogy ez így is maradjon, egy 19 éves arab nemzetiségű labdarúgó Abasz Szuan tett meg először mindent. Az Izrael-Írország VB-selejtező mérkőzés a Ramat Gan-i stadionban a végéhez közeledett. Az írek a harmadik perctől fogva 1:0-ra vezettek. Izrael hiába vezette sorra támadásait, s próbált elkeseredetten kiegyenlíteni. A meccs utolsó pillanataiban azonban a labda Abasz Szuanhoz pattant, aki 20 méterről egy erős, lapos lövést küldött a kapu felé. Az ír kapus csak szomorúan nézett a labdára a kapu bal sarkában. Izrael kiegyenlített! Alig egy perccel később az orosz bíró lefújta a mérkőzést. Izraelnek, amely az eddigi öt mérkőzésen nem szenvedett vereséget, megmaradt az esélye, hogy bejusson a világbajnoki selejtezők döntő szakaszába.

Abasz Szuan ünneplése nem csupán a szereplése miatt, hanem azért figyelemreméltó, mert pár héttel ezelőtt, a Horvátország elleni mérkőzésen a jeruzsálemi közönség – amely gyakran túlzásba viszi a nemzeti fanatizmust – kifütyülte Szuant, amikor a pályára lépett, mert nem akart arab játékost látni a csapatban. A fiatal Szuan szemeiben a sértődés könnyei csillogtak.

Most fordult a kocka, mindenki őt ünnepli. Még a jeruzsálemiek is. Szuan pedig nemesen viselkedett. A mérkőzés után így nyilatkozott: „A gólt az egész országnak szentelem. Azoknak is, akik nemrég kifütyültek. Mindnyájan Izrael polgárai vagyunk, Izrael győzelmét kívánjuk. Boldog vagyok, hogy örömet szereztem az egész országnak”. A szerda esti, Franciaország elleni meccset követően pedig az izraeli öltözőben a játékosok azon viccelődtek, mikor fog már végre egy zsidó játékos gólt lőni?!

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.