Forrás: Népszava

A pápa az agyhalál állapotába került, vagyis nincs remény arra, hogy életben maradjon – jelentette egy olasz hírügynökség, ám az értesülést a Vatikán cáfolta. Ottani orvosi források szerint II. János Pál elvesztette eszméletét, állapota egyre súlyosbodik. Az olasz média szerint a Szent Péter-bazilika jobb oldali bronzkapuja is félig bezáródott, ami egy pápa közelgő halálának a hagyományos jele.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő péntek esti bejelentésében megállapította, hogy gyengült II. János Pál légzése és veseműködése, tovább esett a vérnyomása. Orvosai aggódnak, hogy veséje felmondja a szolgálatot, és vérkeringési gondjai is nyugtalanságra adnak okot. Beindult a veseelégtelenség klinikai folyamata. A pápa biológiai paraméterei jelentős mértékben romlottak – közölte Navarro-Valls. A szóvivő korábban még azt mondta, hogy a pápa tudatánál van, s láthatóan együtt imádkozik a betegágya körül összegyűlt híveivel. Az olasz hírügynökség jelentése szerint már nincs remény II. János Pál állapotának javulására. Navarro-Valls újólag megerősítette: a pápát akaratának megfelelően nem szállították ismét kórházba. Az olasz AGI hírügynökség szerint az egyházfőnek csütörtök este kiszolgáltatták a betegek szentségét (az utolsó kenetet). Az értesülést vatikáni források nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Orvosai az egyházfőn lélegeztetőgéppel és hólyagkatéterrel próbáltak segíteni. A beavatkozásokat a vérmérgezéses sokk és a rendkívül alacsonyra esett vérnyomás tette szükségessé, miközben antibiotikumokat és keringést segítő gyógyszereket kap. Tegnap délelőtt több olasz médium arról számolt be, hogy II. János Pál kómába esett, ám az értesülést vatikáni tisztségviselők cáfolták.

Sokat elmond a helyzetről, hogy már érkeznek a pápaválasztó testületnek – a Bíborosi Kollégiumnak – a tagjai Rómába. Két magyar tag van, Paskai László és a 2003 októberében bíborosi rangra emelt Erdő Péter, aki a legfiatalabb testületben. Tegnap mindketten a Vatikánba érkeztek. Egyes magyar vélemények szerint fiatal kora miatt Erdő Péternek elvi esélyei vannak arra, hogy pápává válasszák.

Tömegesen vonultak a templomokba a lengyelek, hogy a halál küszöbén álló Karol Wojtyláért fohászkodjanak. A pápa török merénylője, Mehmet Ali Agca is imádkozott isztambuli börtöncellájában ‘testvéréért’. A Fülöp-szigeteken, az apró Kelet-Timort leszámítva Ázsia egyetlen olyan országában, ahol a katolikusok alkotják a lakosság túlnyomó többségét, a hívők misék és közös imák sokaságán fejezték ki ragaszkodásukat az egyházfőhöz. Jeruzsálemben és Betlehemben a palesztin keresztények szomorúsággal és aggodalommal követték nyomon a szentatya állapotának romlásáról szóló híreket. A hírek szerint imádkoztak a pápáért muzulmán és zsidó hívők is.

Népszava online

Comments are closed.