Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 1. 15:30

Megállapodtak az izraeli hatóságok és a zsidó telepesek képviselői, hogy nem fognak fegyvert használni egymás ellen a Gázai övezet kiürítésekor.

A megállapodást Gideon Ezra közbiztonsági miniszter és Móse Karádi országos rendőrfőnök kötötte meg csütörtökön ‘Judea-Szamária és Gáza zsidó közösségei tanácsának’ vezetőivel. Ez utóbbi a telepesek legfőbb szervezete. A telepesek és a rendőrség is ígéretet tett, hogy a kiürítéskor nem fog fegyvert viselni. A rendőrök nem kobozzák el a telepesek fegyvereit, de átveszik attól, aki önként le akarja adni – mondta a közbiztonsági miniszter pénteken.

Izrael a nyáron kivonja katonaságát a Gázai övezetből, és kiüríti az ott felépített 21 zsidó telepet, amelyen mintegy 8000 ember lakik. Az övezeten kívül, Ciszjordániában is négy elszigetelt telep 300 lakosára ez a sors vár.

A rendőrség becslése szerint csak egyetlen gázai övezeti telepen, Gus Katifban 3500 tűzfegyver lehet. A telepesek és szélsőjobboldali politikusok azt hangoztatták, hogy a végsőkig küzdeni fognak a kiürítés megakadályozásáért. Csütörtökön ultranacionalista rabbik felszólították a kiürítésben részt vevő katonákat, hogy ne jelenjenek meg egységüknél. Natan Vilnai tárca nélküli miniszter közben kijelentette, hogy a katonák vissza fognak lőni, ha támadás éri őket a telepesek részéről.

(MTI)

Comments are closed.