Forrás: Népszava

Gól nélküli első félidő után hideg zuhanyként érte a magyar labdarúgó-válogatottat Sztilian Petrov mutatós fejes gólja a világbajnoki selejtezőn. Együttesünk ezúttal azonban az utolsó pillanatig elszántan küzdött, és a közönség nagy ünneplése közepette Rajczi kiegyenlített, megmentett egy pontot.

A hatvanas évek végéig nem volt gondunk selejtezőkre, evidens volt: ha vébé, akkor ott vagyunk. Kivéve az 1930-ast meg az 50-est, azokat akkor nagyon messze rendezték. Aztán jött Marseilles, majd Edström, s lett labdarúgó-világbajnokság Magyarország nélkül. Attól kezdve megtanultuk tisztelni a selejtezőket. Akkoriban valóban vívtunk sorsdöntő összecsapásokat a legrangosabb futballtornán való részvétel jogáért. Azokon rendre megtelt a hetvenezres Népstadion. Katarzissal ért fel már az is, amikor az ember felfelé tartott a lépcsősorokon, vagy amikor egyszerű szurkolóként, a kakasülőről meglátta kijönni a fiúkat a szobrok közé, melegíteni. Felejthetetlen élményt jelentett a szovjetek legyőzése vagy Zombori bődületes bombája a bolíviaiak ellen az argentínai vb előtt, akárcsak a norvégok elleni parádé a spanyol torna előtt, vagy az az eufória, amit a szurkoló akkor érzett, amikor parádés játékkal simán fordítottak Détáriék az osztrákokkal szemben, melyet követett a Mezey-csapat akkor is felfoghatatlan rotterdami parádéja.

Azóta inkább kinevezünk sorsdöntő meccseket.

A tegnapi, bolgárok elleni utolsó utáni sorsdöntő selejtező előtt pedig a mintegy ezer vendégszurkoló üdvrivalgása köszöntötte a pontosan háromnegyed órával a kezdés előtt melegíteni érkező bolgár válogatottat, a 13 ezres Szusza Ferenc stadionban. Abban az időben még pusztán maroknyi magyar válaszolt a vendégeknek.

A kezdésre azért fölénybe került a magyar a nézőtéren, de nem telt meg teljesen az Újpest stadionja. Ellenben kiváló hangulatban kezdődött a meccs. A bolgárok léptek fel támadólag, s már rögtön az elején Jankov ijesztgetett egy szöglet után, de lövése szintén szögletre pattant. Említésre méltó magyar megmozdulást a 8. percben láthattunk először, de Ivankov egy lehelettel előbb ért oda Vincze indítására, mint Torghelle. Aztán csak azért nem került a Matthaus csapat ziccerbe, mert Vincze és Szabics egymást borította fel Torghelle lefejelt labdájára rajtolva. A 36. percben adódott igazi ziccer is. Szabics adta be a labdát balról és nehezen lehetett megállapítani, miért is nem Ivankov kapuja felé pattant a labda Torghelléről, vagy a vele szorosan futó védőről. Nem tetszett a meccs alakulása a leghíresebb bolgárnak, a szövetségi kapitány Sztoicskovnak, aki sűrűn ugrált fel a padról. Nem sok jót ígért, hogy a pályán lévő leghíresebbike, Berbatov kijött tanácskozni elődjéhez és főnökéhez a partvonal mellé. Ott nyilván nem azt a tanácsot kapta, hogy színészkedjen, mégis ezt tette, amiért sárga lap lett a jutalma.

Nagyon rosszul kezdődött számunkra a második félidő. Mattha:us megérezhetett valamit, mert kollégájához hasonlóan ő is egyre gyakrabban sasszézott az oldalvonal felé. A bent lévők azonban nem hallották meg a a kapitány figyelmeztető szavait, az 52. percben teljesen kinyílt a magyar védelem és a szombaton a svédek ellen sárga lapok miatt még pihenő két Petrov összjátéka bolgár vezetést eredményezett. Martin ívelt, Sztilian érkezett, és rábólintott a csapatának kedvező fordulatra (0-1). Hét perc múlva akár felelhetett volna is a magyar válogatott a bolgároknak, ám Bodnár beívelését Torghelle kapásból látványos mozdulattal ugyan, de a kapu helyett a félpálya felé irányította. A 67. percben viszont Királynak minden tudására, Starknak pedig ugyanennyi önfeláldozó készségére szüksége volt, hogy Berbatov ne döntse el végképp a mérkőzést. Egyre virgoncabbak lettek a vendégek és egyre tanácstalanabbak a magyarok. Mattha:us cserélt, védekező középpályás helyére csatárt, nevesítve: Korsós helyére Kerekes állt be. A magyarok cseréje azonban nem zavarta a Petrovokat. Előbb Martin, utóbb Sztilian tesztelte Királyt. A kapus kiállta a próbát. Utolsó hét percre jött még egy csatár, Rajczi Vincze Ottó helyére, volt tehát négy magyar támadó is a pályán egyszerre, s miután Berbatov meccslabdáját Király megfogta, az egyik cserecsatár Rajczi a 90. percben Böőr szögletéből kiegyenlített (1-1).

Lothar Mattha:us szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy vélekedett: „Nagyon jó meccset játszottunk. Amit elvártam a játékosaimtól, azt megtették.”

Vb-esélyeink ezzel persze nem javultak, maradt megint a matematika… Lesz még sorsdöntő meccs ebben a sorozatban.

Molnár Csaba

Magyarország-Bulgária 1-1 (0-0)

Szusza Ferenc stadion, 10 ezer néző, v.: Jan Wegereef (holland)

Magyarország: Király – Juhász, Stark, Komlósi – Bodnár, Böőr, Vincze O. (Rajczi 84.), Korsós Gy. (Kerekes 74.), Huszti – Torghelle, Szabics

Bulgária: Ivankov – Kirilov, Sztojanov, Topuzakov, I. Petkov – Lazarov (Borimirov, 75.), Jankov (Mancsev 64.), Sz. Petrov, Georgiev – M. Petrov (G. Ivanov 83.), Berbatov

Gól: Sz. Petrov 0-1 (52.), Rajczi 1-1 (90.)

A 8. csoport másik mérkőzésén: Horvátország-Málta 3-0 (2-0), Zágráb, 12 ezer néző. Gól: Prso (24., 36.), Tudor (80.). Győzelmükkel a horvátok átvették a vezetést a csoportban:

1. Horvátország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Svédország 12/5, 3. Bulgária 8, 4. Magyarország 7.

1. csoport: Andorra-Csehország 0-4 (0-2), Macedónia-Románia 1-2 (1-1), Hollandia-Örményország 2-0 (2-0)

2. csoport: Ukrajna-Dánia 1-0 (0-0), Grúzia-Törökország 2-5 (2-3), Görögország-Albánia 2-0 (1-0)

3. csoport: Észtország-Oroszország 1-1 (0-1), Lettország-Luxemburg 4-0 (2-0), Szlovákia-Portugália 1-1 (1-0). Az oroszok váratlan pontvesztésével az élen a helyzet változatlan: 1. Portugália 13 pont/5 mérkőzés (21-4), 2. Szlovákia 13/5 (15-5), 3. Oroszország 11.

4. csoport: Svájc-Ciprus 1-0 (0-0), Izrael-Franciaország 1-1 (0-0)

5. csoport: Moldova-Norvégia 0-0, Szlovénia-Fehéroroszország 1-1 (1-0)

6. csoport: Lengyelország-Észak-Írország 1-0 (0-0), Ausztria-Wales 1-0 (0-0), Anglia-Azerbajdzsán 2-0 (0-0)

7. csoport: Bosznia-Hercegovina – Litvánia 1-1 (1-0), San Marino-Belgium 1-2 (1-1), Szerbia-Montenegró – Spanyolország 0-0.

Molnár Csaba

Comments are closed.