Forrás: NOL

A nők szenvedik meg a legjobban a végeláthatatlan palesztin-izraeli konfliktust a palesztin területeken, s az intifáda nyomán Izrael által bevezetett szigorú korlátozásoknak is a legtöbb kárát a palesztin nők látják.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet a palesztin nők helyzetét vette górcső alá és most közreadott jelentésében a többi között konkrét példákat is ismertetve felhívja a figyelmet rá: az izraeli hatóságok gyakran megakadályozzák, hogy a palesztin nők eljussanak a munkahelyükre vagy az egészségügyi intézményekbe. A jelentés mind a palesztin mind az izraeli hatóságoktól intézkedéseket sürget a palesztin nők helyzetének javítására, mert úgy ítélik meg, hogy a konfliktus a mindennapokban elviselhetetlen terheket ró a palesztin nőkre.

Az AI arra is rámutat, hogy a palesztin társadalomban olyan törvények és normák vonatkoznak a nőkre, amelyek alapján nem egyenrangú tagjai a társadalomnak.

Az egyre erősebb korlátozások szegénységet, munkanélküliséget és egészségügyi problémákat okoznak a megszállt területeken élő teljes palesztin lakosságnak és tovább ront az amúgy is rossz helyzetben levő nők életlehetőségein.

A jelentés konkrlét eseteket is vizsgál: a mozgásszabadság korlátozása miatt több palesztin asszony is arra kényszerült, hogy az ellenőrző pontoknál az út mellett szüljön. Többen azért vesztették el gyermeküket, mert az izraeli katonák megtagadták tőlük az áthaladást.

Az AI magyar tagozata által ismertetett jelentés a palesztin családokban a nőkkel szemben alkalmazott erőszak kérdését is boncolgatja, s konkrét esetekről is beszámol, például egy lányról, akit saját testvérei megerőszakoltak, majd amikor kiderült, hogy teherbe esett, édesanyja meggyilkolta – minden jogi következmény nélkül.

Comments are closed.