Forrás: Híradó

A szerda éjjeli zavargásokban palesztin fegyveresek rálőttek az elnöki hivatal épületére is

A Hamász indul a választásokon – tovább gyengül Abbász helyzete?

Utasítást adott a szélsőséges palesztin fegyveresekkel való leszámolásra Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután azok szerda éjjel zavargást robbantottak ki Rámalláhban, és rálőttek az elnöki hivatal épületére is.

Abbász maga is az épületben volt, amikor az incidens történt. Szóvivője szerint csütörtökön utasítást adott ki, hogy elejét vegye a további rendbontásnak és a polgárok javai megrongálásának. A további támadások megakadályozására kivezényelték a biztonsági erőket – mondta a szóvivő.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen lépések következnek, és hogy az akció túlterjed-e Rámalláh határán. Abbász az Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel kötött tűzszüneti megállapodásban vállalta, hogy leszereli a palesztin szélsőségeseket, köztük több száz fegyverest, akiket Izrael körözőlistára tett.

A szerda éjjeli lövöldözés résztvevői az al-Aksza Mártírjainak Brigádjából kerültek ki, akik nem hajlandók letenni a fegyvert. Hat közülük évek óta a rámalláhi elnöki hivatal épületegyüttesében él az izraeli megtorlás elől menekülve. Abbász emberei állítólag kitessékelték őket bűnöző viselkedésük miatt. Jasszer Arafat néhai palesztin elnök húsz ilyen fegyveresnek adott menedéket. Izrael Abbásznak megígérte, hogy nem vadászik rájuk tovább, ha leteszik a fegyvert.

Ők azonban “átlépték a határt. Megtámadták az elnök irodáját. Semmibe veszik a Palesztin Hatóságot, s ezért most kíméletlenül fel kell lépni ellenük, különben ellenőrzésük alá vonják a várost, és zűrzavart okoznak” – mondta egy palesztin tiszt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.