Forrás: Origo

Utasítást adott a szélsőséges palesztin fegyveresekkel való leszámolásra Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután azok szerda éjjel zavargást robbantottak ki Rámalláhban, és rálőttek az elnöki hivatal épületére is.

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön utasítást adott a palesztin biztonsági erőknek, hogy lépjenek fel Rámalláhban a szélsőséges palesztin fegyveresekkel szemben. Abbász az után döntött így, hogy szerda éjjel palesztin fegyveresek zavargásokat robbantottak ki a városban, és rálőttek az elnöki hivatal épületére is. Abbász maga is az épületben volt, amikor az incidens történt.

A szerda éjjeli lövöldözés résztvevői az al-Aksza Mártírjainak Brigádjából kerültek ki. Hatan közülük az izraeli megtorlás elől menekülve évek óta a rámalláhi elnöki hivatal épületegyüttesében éltek, egészen addig, amíg Abbász emberei állítólag kitessékelték őket bűnöző viselkedésük miatt. Izrael megígérte Abbásznak, hogy nem vadászik rájuk tovább, ha leteszik a fegyvert.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen lépések következnek és hogy az akció túlterjed-e Rámalláh határán. Abbász az Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel kötött tűzszüneti megállapodásban vállalta, hogy leszereli a palesztin szélsőségeseket, köztük több száz fegyverest, akiket Izrael körözőlistára tett.

(MTI)

Comments are closed.