Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 30. 11:30

Húsz év börtönre ítélte a Yukos orosz olajcég biztonsági szolgálatának volt osztályvezetőjét a moszkvai városi bíróság kedden, miután bűnösnek mondta ki emberölésben.

Alekszej Picsugint az esküdtszék már a múlt héten bűnösnek találta abban, hogy 2002-ben megszervezte egy tambovi házaspár megölését, valamint életére tört Olga Kosztyinának, aki Mihail Hodorkovszkij akkori Yukos-vezér tanácsadója volt.

Kamil Kasajev ügyész elégedetten nyugtázta a súlyos ítéletet, még ha a múlt hét végén életfogytiglani börtönt is kért Picsuginra. A védők már az esküdtszéki verdikt után jelezték, hogy fellebbeznek. Ezt az ítélethirdetés után megerősítette maga Picsugin is, aki végig ártatlannak vallotta magát.

Hodorkovszkijra és üzlettársára, Platon Lebegyevre kedden tíz-tíz évi börtön kiszabását kérte az államügyész egy moszkvai kerületi bíróságon adózás alóli kibújás és nagy értékre elkövetett csalás miatt. 

Picsugin szigorú büntetése alapján Hodorkovszkij és Lebegyev is a maximálishoz közeli büntetésre számíthat. Az ítélet heteken belül megszülethet.

Az ügyészség szerint a Picsuginnak felrótt bűncselekményekben része volt az Izraelbe menekült Leonyid Nyevzlinnek is, aki a Yukost ellenőrző Menatep csoport főrészvényesévé vált, miután Hodorkovszkij januárban ráruházta meghatározó részesedését.

Picsugin 2003. júniusi letartóztatásával indult a Yukos és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalati vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet sokak szerint a  Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére.

A Yukos főegységét lényegében államosították egy vitatott kényszerárverés útján, amely az olajcégre kirótt mértéktelen adóhátralék egy részének behajtását szolgálta. (MTI)

Comments are closed.