Forrás: Stop!

Az elmúlt 2 hónap összesített török könyveladási listájának második helyén a Mein Kampf áll; Adolf Hitler művét csak egy olyan regény tudta megelőzni, amelynek főhőse nukleáris támadást intéz az amerikai főváros ellen.

Törökországban a Mein Kampf bizonyult az elmúlt hónapok második legkelendőbb könyvének. Adolf Hitler -a legtöbb országban indexre tett- könyve török fordításban a Kavgam címet kapta, és sikere ellen mind a helyi, egyébként meglehetősen csekély létszámú zsidó közösség, mind az ankarai német nagykövetség tiltakozását fejezte ki.

Cemil Cicek török kormányszóvivő ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. „Törökországban semmiféle előítéletnek nincs táptalaja, sem egyes nemzetek, sem konkrét embercsoportok ellen. Történelmünk során soha nem volt jellemző ránk az ilyesmi, és most sem az. Ebben az országban nincs rasszizmus”, szögezte le. Más török kormányforrások ugyanakkor hangsúlyozták: államuk szabad ország, ahol a kormánynak nincs beleszólása abba, hogy az emberek mit olvassanak és mit ne olvassanak.

Törökországban hagyományosan gyenge az antiszemitizmus; az Oszmán Birodalom a spanyol inkvizíció legvéresebb évtizedeiben hivatalosan is menedéket nyújtott az Európában üldözött zsidóknak.

Elemzők úgy vélik, a Mein Kampf kirobbanó sikerének hátterében inkább az erősödő török nacionalizmus és az iraki háború óta rohamos növekedésnek indult Amerika-ellenesség keresendő. Utóbbi feltételezést látszik igazolni, hogy a Mein Kampfot egy Acélvihar című kalandregény taszította le a dobogó legfelső fokáról; ennek török főhőse atombombát robbant Washingtonban, miután az amerikai hadsereg megszállta hazáját.

Stop!

Comments are closed.