Forrás: Népszava

Az MSZP frakcióvezető-heylettese szerint az a politikus, aki hazug állításokkal rontja az ország hitelét, az ‘hazaáruló’. Katona Béla a parlamentben azt is közölte, a kormány azt teszi, amit ígért. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője viszont kijelentette, a Gyurcsány-kormány ígéreteiből szinte semmi nem valósult meg.

Fél éve fogadta el a parlament a Gyurcsány-kormány programját, de az akkori ígéretekből szinte semmi nem valósult meg – közölte a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában. Áder János hangsúlyozta, a miniszterelnök adócsökkentést ígért, e helyett azonban három új adónemet vezettek be, hétszer emelték az adókat és tizenhétszer emeltek különböző illetékeket. A munkanélküliség csökkentését is ígérte Gyurcsány Ferenc, azonban a munkanélküliek száma az elmúlt fél évben 21 ezer fővel nőtt – jelentette ki Áder. A frakcióvezető szerint az államadósság az ígéretekkel szemben nem csökkent, hanem nőtt. Szerinte a gazdasági növekedés nem gyorsult, a költségvetési hiány pedig már meghaladta az egy évre tervezett hiány felét. Bravúr lenne – közölte Áder -, ha Gyurcsány Ferenc Medgyessy Péter volt miniszterelnökhöz képest nem rontana az ország helyzetén.

Válaszában a pénzügyminiszter mindezzel ellentmondóan nyilatkozott. Draskovics Tibor szerint ugyanis gyorsult a gazdasági növekedés, összesen százmilliárd forintos adócsökkentés volt az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők számára, és a kormány új adókedvezményeket vezetett be. A lakástámogatásra 200 milliárd, a gyermeknevelő családok segítésére 160 milliárd, az egészségügybe 300 milliárd, a gyógyszertámogatásra pedig 100 milliárd forinttal jut több – hangsúlyozta Draskovics.

Az a politikus, aki ‘hatalomvágyból hazug állításokkal, tudatosan rontja az ország hitelét itthon és külföldön, aki nem ismeri el sok millió magyar ember szorgalmas munkájának eredményét, aki aljas módon elveszi az emberek jobb életbe vetett hitét, hazaáruló’ – közölte napirend előtti fölszólalásában az MSZP frakcióvezető-helyettese. Katona Béla arról beszélt, hogy a kormány azt teszi, amit ígért, így javítja az ország versenyképességét, igazságosabbá teszi Magyarországot. Szerinte egyes ellenzéki politikusok az elmúlt időszakban ‘tudatosan meghamisított számokat’ hangoztatva próbálják elhitetni az emberekkel, hogy rossz a gazdasági helyzet, az emberek munkája értelmetlen, mert sem az ország, sem saját helyzetén nem tud javítani. Ezzel szemben szerinte az Eurostadt fölmérése azt mutatja, hogy a gazdaság folyamatosan és jó irányban fejlődik. Katona Béla azt is kijelentette, hogy a jegybank hibás monetáris politikája folyamatosan akadályozta a gazdasági fejlődést. Mint mondta, ennek ellenére a nemzeti össztermék három év alatt 5400 milliárd forinttal, a foglalkoztatási ráta pedig 15,7 százalékkal nőtt.

Azt is közölte, hogy a közszférában dolgozók 1200 milliárd forinttal többet vihettek haza az elmúlt években, ami fejenként több, mint egymillió forintot jelent – tette hozzá. Új adókedvezményeket vezettek be a kis- és közepes vállalkozásoknak, a beruházásokhoz, valamint foglalkoztatási kedvezményt a gyesről visszatérők és az ötven év felettiek foglalkoztatására – hangsúlyozta a politikus.

Válaszában a pénzügyminiszter ehhez az infláció csökkenését, a külföldi befektetők visszatérő, soha nem látott érdeklődését tette hozzá. Draskovics Tibor azonban megjegyezte, hogy a fejlődéssel senki nem lehet elégedett, gyorsabb fejlődés, határozottabb egyensúlyjavulás kellene azért, hogy középtávon is jobban lehessen élni.

A fideszes Rogán Antal azt kérdezte a miniszterelnöktől, az után, hogy az MSZP születésnapi rendezvényén terroristának nevezte a szaúdi futballvállogatott tagjait, nem vonja-e le a megfelelő konzekvenciákat. ‘Amit szabad Gyurcsánynak, azt nem szabad Zuschlagnak?’ – utalt Rogán Zuschlag János MSZP-s politkusra, aki miután viccelődött a holokauszt áldozatain, lemondott képviselői mandátumáról. A miniszterelnök kétszer igazította ki a szerencsétlen megjegyzést, amit az érintettek elfogadtak a diplomácia szabályai szerint, ezzel az ügy le van zárva – felelte a kormányfő. Rogán viszont azt mondta, a szaúdi konzult hazarendelték, és nem is jött vissza, ami azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia nem fogadta el a bocsánatkérést. Biztosíthatom, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett – válaszolt Gyurcsány.

Comments are closed.