Forrás: Múlt-Kor

Több mint ezren vesznek részt Magyarországról Az Élet Menete ez évi, május 5-i rendezvényén; az emlékezők az auschwitzi és birkenaui egykori haláltáborok közötti három kilométeres útszakaszt gyalog teszik meg, a magyar menetet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti – közölték a szervezők az MTI-vel.

A lengyelországi eseményen a világ legkülönbözőbb részeiről 18 ezer résztvevő lesz jelen, hogy a zsidóság legnagyobb tragédiájára emlékezzen, soha nem feledve azokat, akiket a világtörténelemnek e legborzalmasabb helyszínén gyilkoltak meg – olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben. A magyar résztvevők között lesznek fiatalok és túlélők is éppúgy, mint neves és ismert közéleti személyiségek, művészek, médiaszemélyiségek, sportolók, zenészek.

A megemlékezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és „Az Élet Menete” alapítvány szervezi a holokauszt 60. évfordulója alkalmából. Ez az út volt 60 évvel ezelőtt a halál menete, de most ez az élet menete lesz; itt kísértek több százezer embert a birkenaui megsemmisítő táborba – írták a közleményben. A program nemzetközi fővédnöke Ariel Sharon, Izrael Állam miniszterelnöke, aki szintén részt vesz a megemlékezésen. Az ez évi emléktúra fővédnöke David Admon, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója.

„Az Élet Menete” alapítványt Gordon Gábor, Meir Zohar, Verő Tamás rabbi, valamint Kézdy György és Székhelyi József színművész hozta létre. Memento címmel május 2-án emlékkoncertet tartanak a Dohány utcai Zsinagógában a Mazsihisz és az alapítvány szervezésében, a holokauszt 60. évfordulója alkalmából, Gerendás Péter és vendégművészei közreműködésével. Közvetlenül a koncertet követően indul útnak a több mint ezer tagú magyar küldöttség Lengyelországba, hogy második alkalommal vegyen részt Az Élet Menete-emlékprogramon. Az Élet Menete (March of the Living) elnevezésű, amerikai-izraeli szervezésű megemlékezés tizenhárom éves múltra tekint vissza. A program keretében a világ minden részéről évről évre több ezren zarándokolnak el az egykori auschwitz-birkenaui haláltáborokba, hogy megemlékezzenek a vészkorszak áldozatairól.

(MTI)

Comments are closed.