Forrás: NOL

Távirati stílusban

Munkatársunktól, 2005. március 29. 00:00

Chirac Tokióban Kínáról is tárgyalt

A Kínával szemben fennálló fegyverszállítási embargó feloldását szorgalmazta Jacques Chirac Japánban, Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfővel folytatott tárgyalásán. Párizs korábban kezdeményezte, hogy az 1989-es Tienanmen téri vérengzések óta élő fegyvereladási tilalmat oldja fel az Európai Unió. Ezt Párizs mellett Berlin is sürgeti, Washington viszont ellenzi. Az intézkedés Japán szerint is veszélyeztetné az ázsiai stabilitást. Chirac szerint a feloldás nem jár korlátlan és azonnali kereskedelemmel. A megbeszélésen elhangzott, hogy Párizs támogatja Tokió ambícióit az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságára. (Palanovits Norbert)

Bekerítették Irakban az-Zarkavit?

Huszonnégy felkelőt megöltek, kilencvenet pedig fogságba ejtettek az iraki biztonsági erők. A Bagdad közelében, amerikai segítséggel lebonyolított szalmán-páki akció során fegyverekkel, robbanóanyagokkal teli terrorista-bázisra bukkantak. Eközben állítólag bekerítették Abu Muszab az-Zarkavit az iraki biztonsági erők. Az al-Kaida iraki szervezetének jordániai vezetőjét Falah an-Nakib távozó belügyminiszter szerint az idén elfoghatják. (MTI)

Ankarában sikeres a Mein Kampf

Az elmúlt két hónap legkelendőbb könyvei közé került Adolf Hitler Mein Kampfjának török kiadása. Az eset az ország zsidó kisebbségének és az ankarai német nagykövetségnek is kiváltotta tiltakozását. A szekularizált muzulmán országban hagyományosan nem erős az antiszemitizmus. Elemzők szerint a könyv sikere a török társadalom erősödő Amerika-ellenes és nacionalista érzelmeit takarja. A Mein Kampfot csak az Acélvihar című könyv körözte le: ennek török hőse Washington nukleáris megsemmisítésével bosszulja meg Törökország amerikai megszállását. (Reuters)

Feszültségoldó tajvani vizit Pekingben

Történelmi látogatást tett tegnap a tajvani Kínai Nemzeti Párt alelnöke Kínában. Chiang Ping-kun kantoni és pekingi látogatásának célja, hogy enyhítse a feszültséget a 23 milliós sziget és az 1,3 milliárdos Kína között, amely a közelmúltban fegyveres támadást is kilátásba helyező törvényt fogadott el arra az esetre, ha a rebellisnek tartott sziget kinyilvánítaná függetlenségét. A tajvani politikus Pekingben ma a kínai parlament elnökével, Chia Ching-linnel találkozik. (MTI)

Comments are closed.