Forrás: Népszava

A 2005. évi költségvetés döntheti el a Saron-kormány sorsát, habár a vita tárgya nem is a költségvetés, hanem a kivonulás a gázai övezetből és az ottani zsidó települések felszámolása. A kabinet bukását és előrehozott választások kiírását vonná maga után, ha március 31-ig a Kneszet (parlament) nem hagyná jóvá a költségvetést. Saron Likud-pártbeli belső ellenzéke ezért a kivonulási terv meghiúsítása érdekében a költségvetési javaslat ellen készül szavazni – habár magát a költségvetést nem ellenzi; fordított megfontolásokból a Jahad (Merec) baloldali párt, sőt néhány arab képviselő is, akik élesen ellenzik a javasolt költségvetést, mellette fognak szavazni, vagy legalább tartózkodni fognak, mert meg akarják gátolni a kormány bukását, nehogy veszélybe kerüljön a gázai kivonulás.

Az erőviszonyok majdnem kiegyenlítettek, a mérleg nyelvét a magyar származású Tomi Lapid vezette Sinuj („Változás”) liberális, ortodox-ellenes párt képezi. A Sinuj egyetért a gázai kivonulás tervével és a költségvetési javaslattal is, mégis ellene készül szavazni, mert Saron az egyik ortodox pártnak 290 millió sékelt (kb. 70 millió dollárt) ígért a költségvetésből. Több liberális politikus felszólította Lapidot, részesítse előnyben a szélesebb nemzeti érdekeket és pártja szavazza meg a költségvetést – egyelőre hasztalanul. Saron szombat estére a dél-izraeli farmjára hívta meg Lapidot, ott együtt nézik meg az Izrael-Írország EB-mérkőzést s utána tárgyalnak a költségvetésről. Ki tudja, talán a meccs eredménye fogja meghatározni a költségvetés sorsát?!

Nagy visszhangot keltett Dan Kurtzer Tel-Aviv-i amerikai nagykövet kijelentése, amelyről a tegnapi Jediót Ahronót adott hírt és amely szerint félreértésen alapul az az izraeli állítás, hogy Washington támogatja a ciszjordániai zsidó telepek bekebelezését. A nagykövet később az izraeli rádió tudósítójának kifejtette, hogy szavait pontatlanul idézték, az újság szerint viszont a beszéd hivatalos jegyzőkönyvére támaszkodtak. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.