Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a purim napi ünnepségeken szélsőjobboldali tüntetők árulónak nevezték Saron miniszterelnököt, amiért elrendelte a kivonulást a Gázai övezetből.

A gyerekek ilyenkor jelmezekben mennek óvodába és iskolába. Öltözékük persze pontosan tükrözi a mindenkori társadalmi és politikai helyzetet, például idén a Gázai övezetben több gyerek Kaszam rakétának öltözött, de népszerűek az Ariel Saront és más politikusokat ábrázoló jelmezek is.

Izraelben az utóbbi évtizedekben a purim egyre inkább kivonul a zsinagógák és az iskolák falai közül, és külföldi példákra az utcákon is nagyszabású felvonulásokat, karneválokat szerveznek, ahol több ezren vonulnak fel jelmezekben és bűvészek, utcai mutatványosok szórakoztatják a nézelődőket. Ebből az alkalomból lezárják a nagyobb városok központját, ahol pénteken a karneválok és jelmezversenyek folynak.

A purimot több tucat szélsőjobboldali telepes immár szintén hagyományos módon Baruk Goldstein sírjánál ünnepelte. Goldstein 1994-ben purimkor Hebronban meggyilkolt 29 palesztin imádkozót. A jobboldali tüntetők a sírnál felolvasták a hagyományok szerint Eszter könyvét a Bibliából, és azt kiabálták: Ariel Saron áruló. A rendőrség a tüntetés után három jobboldali aktivistát előállított.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.