Forrás: NOL

Bobby Fischer még mindig a hidegháborús hős szerepéből él

D. P., 2005. március 26. 00:00

Bobby Fischer a tokiói repülőtérenKép: REUTERS – KYODO Lobog a szürke szakálla, lángol a szeme, ostobaságokat mormol az orra alatt, lezsidózza George W. Busht, számára az egész világ „gonosz zsidókból” áll, akik azt hazudják, Hitler ki akarta irtani őket. Szereti Szaddám Huszeint, gyűlöli az amerikaiakat.

Úgy sakkozni, mint ezelőtt harmincvalahány évvel, már régen nem tud, elméjét a világgal való örökös háborúzás vélhetően elborította. Már csak egy zsémbes öregember, aki szemébe húzott baseballsapkával lép ki az izlandi jeges tavaszba a reykjavíki reptér főépületéből, hogy meleget, valami emberséget találjon új hazájában, a távoli gejzírszigeten. Oda-odavakkant valamit az őt karéjban kísérő újságíróknak-fotósoknak. Bobby Fischer ismét médiasztár – talán utoljára. Az izlandi kormány menedéket ad neki, az USA embargósértés miatt körözi. Reykjavíkban nem feledik, hogy 1972-ben a Fischer-Szpasszkij sakkvilágbajnoki mérkőzés – sokak szerint az évszázad meccse – helyezte őket vissza a világtérképre. Izland… ja az a furcsa sziget, ahol Fischer sakkozott – mondhatták ezelőtt harminchárom évvel a népek a világban.

Izland a mérkőzéssel „felkerült” a világtérképre. 1972 a hidegháborús szovjet-amerikai versengés időszaka – a fegyverkezésben is, bár ez az esztendő a Moszkva és Washington közötti első rakétakorlátozási megállapodás, a Salt I. éve is. Az 1972-es sakkvilágbajnoki meccs közben szinte magától értetődően a két világrendszer harcának a jelképévé válik, messze túlmutat a 32 bábu intelligens tologatásán.

A „szabad világ”, Amerika bajnoka, Bobby Fischer két hónapig a nagy tengerentúli lapok címoldalas szereplője, valóságos „orosz medveölő Szent György”. Olyan eseményekkel verseng az olvasók figyelméért, mint a vietnami háború, Hanoi karácsonyi bombázása. Pedig az 1972-es év bővelkedik más szenzációkban is. ekkor robban ki az Amerikát jelentősen átalakító, következményeiben az elnöki hatalmat kordába szorító Watergate-botrány.

Aztán hosszú évtizedekig se kép, se hang. Bobby Fischer valahol dekkol, begubódzik, mint a légyember, a bábból aztán kikel az antiszemita, szélsőséges „új” Bobby. Azelőtt, első „izlandi” korszakában csak különc volt. Mindenféle extravagáns kívánságokkal zaklatta az 1972-es reykjavíki mérkőzés rendezőit – később azonban gonosszá vált. Az „új” Fischer számára ünnepnap 2001. szeptember 11. – amikor iszlamista terroristák háromezer ártatlan emberrel együtt eltörölték a föld színéről a New York-i világkereskedelmi központ ikertornyait. – Csodálatos hír – áradozott az egyik fülöp-szigeteki rádiónak a bomlott agyú sakkzseni. – Szeretném megérni, amikor lesöprik a térképről az Egyesült Államokat – tette hozzá a sakkozó, aki a neonácikkal együtt tagadja a holokauszt tényét, noha tulajdon édesanyja zsidó származású.

Tegnap már Tokió és Koppenhága között, a SAS Boeingje első osztályán, whiskyt kortyolgatva szidja az AP tudósítójának Japánt, az Egyesült Államokat, miután Izland mentőövet dob neki, állampolgársággal óvja meg az USA-nak való kiadatástól. Fischer 1992-ben, tizenhárom évvel ezelőtt – fitytyet hányva a Milosevics-rezsimet sújtó embargónak – elmegy Belgrádba, hogy Borisz Szpasszkijjal újrajátssza a nevezetes, 1972-es meccset. A mérkőzés feledhető – Fischer ezért kapott 3,5 millió dollárja nem. Az amerikai adóhivatal azóta szeretné tisztázni a pénz eredetét. Máig sem tudni pontosan, honnan, milyen forrásokból telt a Milosevics-rezsimnek egy propaganda-sakkmérkőzésre, a washingtoni igazságügyi szervek pedig az embargó megsértéséért vonnák kérdőre a sakkozót. Hiába. Bobby nemsokára egy kellemes gejzírhőfürdőben áztatja fáradt ízületeit, szidja Busht, az amerikaiakat, a japánokat, mindenkit, aki nem olyan, mint ő, és úgy él majd kisíbolt dollármillióiból, akár az atlanti tőkehal a vízben Izland partjainál.

Comments are closed.