Forrás: Tűsarok

Eszter könyve kapcsán beszélgetnek a nők szerepéről és státuszáról a különböző zsidó vallási irányzatok képviselői Purimkor az Erzsébet téri Gödörben. Utána buli.

Sokszínűség a zsidó hagyományban címmel beszélgetnek március 27-én 16 órától a különböző zsidó vallási irányzatok képviselői a nők szerepéről, az egyenjogúságról a rituáléban és a közösségen belül, a vegyes házasságról, az asszimilációról és a megváltásról.

A kerekasztal résztvevői: Kelemen Kata rabbi (progressziv-reform irányzat), Dr. Balázs Gábor (modern ortodoxia), Köves Slomo rabbi (Chabad Lubávics), Lózsi Tamás (ortodoxia), Verő Tamás rabbi (neológ). A zsidó vallási kerekasztal moderátora Csillag Gábor antropológus lesz.

KONCERTEK:

18.30 Shyraim

A Kárpátmedence zsidó népzenéje, ahogy azt hajdanán játszhatták. Saját népzenei gyűjtéseiket olyan hangszereken adják elő, mint az ud, a kobza, a mandolin, a furulya vagy a kanna.

20.00 Nigun

Dal szavak nélkül. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai jazz-körökben jelentős hagyományokkal bír, Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak.

21:30 HaGesher

Az együttes neve hidat jelent, amely összeköti keletet és nyugatot, régit az újjal. Átjárást enged stílusirányzatok között: jazz és klezmer, funk, reggae és hip-hop olvadnak egységgé a zenészek előadásában.

23:00 HaBiluim

Különleges színházi elemekkel körített klez-punk performansz. A klezmeres, sőt népzenei hatásokat sem nélkülöző őrületes russendisco jellegzetesen társadalomkritikus szövegeivel fogalommá vált Izraelben.

24:00 CoolturMusic

Tánc hajnalig

A rendezvény ingyenes

Comments are closed.