Forrás: Népszava

Életfogytiglani börtönt kért a moszkvai ügyész pénteken a Yukos orosz olajcég volt biztonsági szolgálatának egykori osztályvezetőjére, akit az esküdtszék emberölésben talált bűnösnek. Alekszej Picsugint az esküdtek előző este mondták ki bűnösnek abban, hogy 2002-ben megszervezte egy tambovi házaspár megölését, valamint életére tört Olga Kosztyinának, aki Mihail Hodorkovszkij akkori Yukos-vezér tanácsadónője volt.

Az ügyészség szerint a gyilkosság megrendelője az időközben Izraelben állampolgárságot szerzett Leonyid Nyevzlin volt, aki a Yukost ellenőrző Menatep csoport főrészvényesévé vált, miután a másfél éve bebörtönzött Hodorkovszkij januárban rá ruházta meghatározó részesedését.

Hodorkovszkij nagystílű privatizációs és adócsalás vádja ellen védekezik egy moszkvai kerületi bíróságon volt üzlettársával, Platon Lebegyevvel együtt, és tíz évig terjedő börtönt róhatnak ki rájuk. Picsugin bünetetésének szigora mutathatja, mire számíthat Hodorkovszkij és Lebegyev.

Picsugin 2003. júniusi letartóztatásával indult a Yukos és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalati vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet sokak szerint a Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére. A Yukos főegységét lényegében államosították egy vitatott kényszerárverés nyomán, amely az olajcégre kirótt mértéktelen adóhátralék egy részének behajtását szolgálta.

MTI-információ

Comments are closed.