Forrás: Magyar Hírlap

Szombaton a téli szünet után

Szombaton a téli szünet után folytatódnak a 2006-os németországi világbajnokság selejtezői. A magyarok szerdáig még készülnek a bolgárok ellen, csoportunkban Bulgária Svédországot, míg Horvátország Izlandot fogadja.

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya korábban megmondta, a bolgárok a legerősebbek a csoportunkban, Hriszto Sztoicskov pedig mélyen egyetért, igaz, a bolgár szövetségi kapitány már játékos korában sem a szerénységéről híresült el. Szóval egyszerűen kijelentette, hogy ők bizony a sérült Berbatov, Bozsinov, Gargorov, valamint az eltiltott Stilian és Martin Petrov nélkül is jobbak a svédeknél, és nyerni fognak. Ezek után jobb nem tudni, mi a véleménye hazánk fiairól, de a szerdai magyar-bolgár meccsig nagyon nem is érdekes. Mindenesetre, ha most győznek a bolgárok, a csoport élére ugranak, ami azért nem kis önbizalomnövelő. A csoport másik találkozóján Horvátország Izlanddal – szerdán pedig Máltával – játszik. „Nincs miért aggódnunk, mi vagyunk a favoritok, kétség nem fér hozzá, hogy erősítünk a pozíciónkon”- mondta Zlatko Kranjcar, a horvátok szövetéségi kapitánya.

„Javulóban vagyunk, eltekintve attól a ténytől, hogy a legtöbb meccsünk mostanság döntetlenre végződött”- elmélkedett Raymond Domenech, a franciák szövetségi kapitánya. Azért persze ez nem egy elhanyagolható tény, ha a németországi világbajnokságról van szó, pontosabban a selejtezőről, mert hát hazai pályán két 0-0 Izrael és Írország ellen azért elég elkeserítő. S bizony e két válogatott ott van a „nyugdíjazások” miatt alapos átalakulás alatt lévő franciák nyakán vagy a kobakján, mert az írek a jobb gólkülönbségnek köszönhetően meg is előzik őket. Na igen, a gólkülönbség. A francia védelem dicséretes, négy meccs kapott gól nélkül, csak hát a négy lőtt nem sok, csak a Feröer-szigetek lőtt kevesebbet náluk. Ráadásul Henry és Trezeguet még nincs a legjobb kondiban a sérüléseik miatt, már pedig Svájc ellen nyernie kell Domenech csapatának, mert a már említett két nagy ellenfél ellen még idegenben is kell valamit domborítaniuk. Patrick Müller, a svájciak védője mindenesetre már most útját állná a francia válogatottnak: „Nem lesz rajtunk semmi nyomás Párizsban, egy döntetlen nagyon jó eredmény lenne. „Talán ettől tart Domenech is, mert szerinte azért akkor sincs gond, ha most nem nyernek, meg egyébként is új, fiatal csapatot épít, annak pedig be kell érnie. Hát, itt a jó idő…

Gólfukar skótok

A legkiélezettebb csata az első csoportban van, ráadásul az első helyezett Hollandia a második helyen álló Romániához látogat, míg a negyedik Csehország az előtte álló finneket fogadja. Ahogy Petr Cech, a csehek kapusa mondta: „Az ellenfeleink közül az egyik biztosan pontokat veszít.” Ez tényleg tuti tipp, persze vélhetően annak örülne, ha mind a három ellenfél bukna két-három pontot. A finneket mindenesetre a sérült csatár, Koller nélkül kellene legyőzniük, márpedig Cech abba is mindenkit beavatott, hogy nekik kell gólt lőniük: „Úgy gondolom, egy pontért jönnek, szóval nem fognak ész nélkül támadni. Nekünk kell támadnunk és gólt lőnünk, ők majd védekeznek meg kontráznak.”

A románok Angel Iordanescu lemondása után immár Victor Piturca irányításával készültek a nagy meccsre. A hollandok meg Makaay nélkül, aki ugyan a Bayernben játszott már a múlt héten, de állítólag a selejtezőkön mégsem tud, mert annyira még nem gyógyult meg. Érdekes. Marco van Basten egyébként is óvatos: „Tanultunk a tavalyi 5-1-es németek elleni győzelmükből, ami megmutatta, hogy remek, technikás játékosaik vannak.”

Az ötödik csoportban éllovas olaszok a skótokat fogadják, a győzelem kötelező. Egyébként is jó jel, hogy nem voltak annyira hülyék, hogy eltiltsák a doppingellenőrzésen a vérvételt elutasító Gattusót. Walter Smith, a vendégek edzője ennek megfelelően csak annyit mondott: „Egy döntetlen kiváló eredmény lenne idegenben, ráadásul egy ilyen ellenféllel szemben.” Mellettük szól, hogy nagyon nem muzsikál az egyébként legendás olasz védelem, négy meccsen öt gól nem kevés, ráadásul Nesta sérült, csak hát a skót védelem is fukar a gólokkal…

Magaslati levegőn

A dél-amerikai selejtezőkön Brazília Perut fogadja, és ahogy Kaka, a Milan és a válogatott csatára mondta: „Meglesz a hat pont.” Azaz hogy szerdán még Uruguayt is megverik, nincs mese, nem akarják megismételni a 2002-es kampányukat, amikor csak az utolsó, tizennyolcadik mérkőzésen biztosították a világbajnoki részvételt. Pedig az utóbbi időben ebbe az irányba haladtak, az elmúlt két meccsükön egy hazai 0-0-t hoztak össze Kolumbia ellen, s kikaptak Ecuadorban. A csoportelső Argentínának nehezebb dolga lesz, nem elsősorban Bolívia acélos játékosai, inkább a magaslati levegő miatt, így vélhetően egy döntetlennel bőven elégedettek lennének, pláne, hogy egy fiatal csapat érkezik Bolíviába, a nagyok rápihennek a Kolumbia elleni hazai mérkőzésre.

br

Comments are closed.