Röviden

sofar, 2005. március 24. 23:16  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. március 25. 00:00

Holló megosztotta aggályait az államfővel

Az alkotmánybíró-jelölés problémáiról cserélt véleményt tegnap Mádl Ferenc államfő és Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke. ‘Mivel nem igazán tapasztalok eredményt a jelölési eljárásban, úgy gondoltam, hogy megosztom aggályaimat és a problémákat a köztársasági elnökkel’ – mondta Holló. Kifejtette: olyan garanciarendszert kellene beépíteni a jelölési eljárásba, majd az alkotmánybírák megválasztásába, amely garantálja a testület folyamatos működőképességét. (MTI)

Az Alkotmánybíróság előtt a koldusok kitiltása

A koldusok belvárosból való kitiltása miatt Alkotmánybírósághoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért és a Menhely Alapítvány. Azt kérik a testülettől, hogy semmisítse meg azokat az önkormányzati rendeleteket, amelyek Kaposvár és Szeged bizonyos területein nem engedélyezik a kéregetést. Szerintük az intézkedés sérti az érintettek cselekvési szabadságát, emberi méltósághoz és szabad mozgáshoz való jogát – tudatta a Magyar Rádió.

Kerekasztal alakul a hazai romák egységéért

A hazai cigányságot érintő alapvető kérdésekben való egyetértés megteremtéséért országos kerekasztalt hív össze április végén az esélyegyenlőségi minisztérium romaügyekért felelős politikai államtitkára. Teleki László ezt tegnap Szolnokon jelentette be, hangsúlyozva, hogy a megbeszélésre ‘értő partnereket’ vár. (MTI)

Menesztik az MTV megbízott hírigazgatóját

Az Index információi szerint menesztik Nika Györgyöt, az MTV megbízott hírigazgatóját. Az internetes újság úgy tudja, a köztévé vezetése több kereskedelmi tévé és az MTI egyik volt politikai hírszerkesztőjével is tárgyalt a poszt betöltéséről.

Emlékezés megölt munkaszolgálatosokra

Hatvan évvel ezelőtt Kőszegen, a város határában létesített munkatáborban működött rövid ideig Magyarország eddig ismert egyetlen gázkamrája, ahol több mint száz, többségében zsidó származású munkaszolgálatost gyilkoltak meg. Rájuk és a holokauszt valamennyi áldozatára emlékeztek csütörtökön Kőszegen, az egykori téglagyári barakkok helyén felállított emlékműnél. (MTI)

Új igazolvány közgyógyellátottaknak

Megkezdődött a közgyógyellátási rendszer átalakítása. A betegek április 1-jétől a gyógyszertárakban csak a közgyógyellátotti igazolvány felmutatása ellenében kaphatják meg térítésmentesen a gyógyszereiket. Május 1-jétől csak a tajszámmal ellátott igazolvánnyal válthatók be szociális rászorultság címén a receptek. Az 1993 februárja előtt kiadott okmányokat a helyi települési önkormányzatok jegyzője kérésre térítésmentesen cseréli. (D. A. N.)

Comments are closed.