Forrás: Népszava

Bocsánatkérést követel a Palesztin Hatóság Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőtől, aki nemes egyszerűséggel ‘idiótáknak’ titulálta a palesztinokat, akik saját államot akarnak létrehozni Izrael mellett. Kadhafi ezredes sajátos elképzelése szerint az izraelieknek és a palesztinoknak egy közös államban kellene élniük. Tajjeb Abdel-Rahim, a palesztin elnök titkára felszólította a líbiai vezetőt, hogy hagyjon fel az elméletek gyártásával. (Népszava)

Jelentés a kéksisakosokról

Kofi Annan főtitkár csütörtökön az ENSZ-közgyűlésnek benyújtotta a békefenntartók nemi visszaéléseiről és a katonai szervezet megreformálására tett javaslatokról szóló jelentést. A közelmúltban ugyanis fény derült a kongói ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő egyes katonák bűncselekményeire. Ezek között volt olyan eset, amelyben békefenntartó 13 éves gyermek ellen követett el nemi erőszakot. Annan azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a békefenntartó egységek minden tagjára legyen érvényes az a 2003-ban megalkotott szabályzat, amely szerint tilos a nemi kapcsolat a helyi lakosság tagjaival, függetlenül attól, hogy a világszervezet katonai, rendőri vagy civil állományú tagjáról van szó. (MTI)

Juhan Parts benyújtotta lemondását

Hivatalosan is benyújtotta lemondását csütörtökön Juhan Parts észt kormányfő. A miniszterelnök lemondása egyúttal az egész kormány lemondását is jelenti. A kormányfő, aki egyben a Res Publica párt vezetője is, azzal indokolta lépését, hogy a hárompárti kormánykoalíció két másik tagpártja – a Reformpárt és az Észt Népi Unió – képviselői Ken-Marti Vaher igazságügyi miniszter ellen szavaztak hétfőn a parlamentben, amikor a törvényhozó testület megvonta bizalmát az igazságügyi tárca gazdájától. Ezzel Parts megítélése szerint felbomlottnak tekinthető a kormánykoalíció. (MTI)

Elutasítják Ankara felvételét

Inkább Oroszországot látnák szívesen az unióban az EU jelenlegi lakói, mint Törökországot – derült ki a ‘Le Figaro’ című francia napilap felméréséből. Az újság számos németországi, franciaországi, nagy-britanniai, olaszországi, spanyolországi és lengyelországi lakos körében végzett közvéleménykutatást, amelynek eredménye szerint a megkérdezettek 55 százaléka úgy véli: ha Oroszország, vagy akár Ukrajna teljesíti a felvételi követelményeket, akkor tagjai lehetnek az uniónak. Ezzel szemben a válaszadók csupán 45 százaléka tartja elfogadhatónak Törökország csatlakozását. Ukrajna felvételét egyébként a németek 41, míg a lengyelek 77 százaléka pártfogolja. (Népszava)

Antiszemita feliratok Szerbiában

Belgrád után csütörtökön egy kelet-szerbiai városban is megjelentek több helyen antiszemita és fajgyűlölő feliratok. A B92 belgrádi rádió szerint a kelet-szerbiai Negotin városában több köz- és magánépületen, illetve a helyi műszaki iskola falán és egy emberi jogi szervezet székhelyének épületén jelentek meg antiszemita és idegengyűlölő falfirkák, horogkeresztek és áthúzott Dávid-csillagok. ‘Szerbia a szerbeké’, ‘A fajok közötti egyenlőség zsidó csapda’ – ilyen és hasonló feliratokat jelentek meg a városban. (MTI)

Újabb vádlott indult Hágába

Elindult Hágába csütörtökön Ljube Boskovski volt macedón belügyminiszter, akit a hágai Nemzetközi Törvényszéken azzal vádolnak, hogy 2001-ben koszovói albánok meggyilkolására adott parancsot. A kettős állampolgárságú Boskovskit Horvátországban tartóztatták le tavaly augusztusban egy másik bűncselekmény miatt, a hágai törvényszék pedig márciusban emelt vádat ellene. A vád szerint a Macedóniában 2001-ben fellángolt albán felkelés során a Boskovski irányítása alatt álló rendőri erők egy akcióban hét albánt megöltek, mintegy száz foglyukkal durván bántak és felégettek egy falut. (MTI)

Comments are closed.