Forrás: HVG

Ariel Saron izraeli kormányfő kizárta a Maale Adumim ciszjordániai zsidó település bővítésének befagyasztását két amerikai küldöttel való megbeszélésén – közölték csütörtökön az izraeli miniszterelnöki hivatalhoz közel álló illetékesek.

Saron szerda este David Welch amerikai közel-keleti ügyekben illetékes államtitkár-helyettes és Elliott Abrams nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes előtt kijelentette: az izraeli védelmi minisztérium véglegesen szabad utat adott a bővítési tervnek. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a tervet már öt évvel ezelőtt jóváhagyta az akkori munkapárti kormány, és hangsúlyozta: egyelőre a terv kapott zöld jelzést, nem maga a konkrét építkezés.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter vasárnap hagyta jóvá több mint 3 500 lakás építését a Jeruzsálemtől alig 10 kilométerre fekvő Maale Adumimban. Ennek célja, hogy összekössék a kolóniát a kelet-jeruzsálemi zsidó negyedekkel, amelyeket Kelet-Jeruzsálem 1967-es megszállása, majd annektálása óta építettek. Maale Adumimnak közel 28 ezer lakosa van és ezzel a legnagyobb zsidó település Ciszjordániában.

A két amerikai küldött azért érkezett Jeruzsálembe, hogy tisztázzák a terv részleteit, miután Washington fenntartásainak adott hangot a településbővítéssel kapcsolatban.

Adam Ereli amerikai külügyi szóvivőhelyettes kedden a „kolonizációs tevékenység” leállítására szólította fel az izraeli kormányt, mert az „ellentétes a közel-keleti rendezést szolgáló útiterv előírásaival”. Izrael korábban bejelentette, hogy két további ciszjordániai településen, a Jeruzsálemtől délre fekvő Gus Ecjónban és az északi Arielben szintén hasonló lakhelybővítést hajtanak végre.

MTI

Comments are closed.