Forrás: NOL

Horváth Gábor, Washingtoni tudósítónktól, 2005. március 23. 00:00

John Lukacs tanulmánya a 15-70-15 arányban megosztott fővárosról.

A magyarok még mindig nem tudták feldolgozni a Budapesten 1944-45-ben történteket – írta a tekintélyes New York Review of Books folyóiratban John Lukacs. A magyar származású amerikai történész tanulmánya egyben Ungváry Krisztián Budapest ostromáról szóló könyve angol nyelvű kiadásának előszava. A mű áprilisban jelenik meg a Yale Egyetem kiadójánál.

John Lukacs szerint a háborús Budapesten sokkal összetettebb volt a helyzet, mint a harcoktól érintett többi európai nagyvárosban. A főváros lakosságából – a szerző saját maga által is vita témájának minősített becslése értelmében – 15 százalék akarta folytatni a háborút a németek oldalán. Ez a réteg a nyilasoktól azokig terjedt, akik egyszerűen rettegtek a Vörös Hadseregtől. Nagyjából ugyanennyien érezték úgy, hogy a Hitlerrel kötött szövetség katasztrófa, és annál csak jobb jöhet. Ennek a rétegnek csak elenyésző töredékét alkották a kommunisták és a velük szimpatizálók. A lakosság hetven százaléka csak a pillanatnyi túléléssel törődött. Lukacs hangsúlyozta, hogy az arányok meghatározásánál nem vette figyelembe a végveszélyben lévő zsidókat, akik értelemszerűen a felszabadulásra vártak, bárhonnan érkezzék is.

A történész megjegyzi, hogy az arisztokrácia jelentős része a származása miatt a szovjetrendszertől várható retorziók dacára németellenes volt. A munkásosztályban ugyanakkor széles körben elterjedtek a németbarát és nemzetiszocialista nézetek. A lakosságot a háborúról alkotott véleményen kívül a zsidókhoz való viszony is megosztotta. A körülzárt városban az oroszok és a németek, illetve magyar csatlósaik között dúló harcokon kívül Lukacs szerint egy polgárháború is folyt.

Comments are closed.