Forrás: Magyar Hírlap

Újabb bomba robbant Libanonban

Újabb bomba robbant Libanonban, ezúttal egy tengerparti város bevásárlóközpontjánál. Az ellenzék továbbra is a Szíria-párti kormányt vádolja a növekvő feszültséggel.

Napokon belül másodszor robbantottak ismeretlenek Libanon keresztény negyedeiben. Tegnap a Bejrúttól 15 kilométerre északra található Dzsunije városának egyik bevásárlóközpontjánál történt pokolgépes merénylet, amelyben ketten életüket vesztették, és hárman megsebesültek. A múlt hét végén a főváros keresztény negyedében robbantottak, akkor tizenegyen sebesültek meg.

Egy libanoni biztonsági forrás szerint a robbanószerkezetet a Kaslik bevásárlóközpont hátsó bejáratánál, egy bőrtáskában rejtették el. A helyi idő szerint kora hajnalban történt detonáció romba döntötte a központ tetőszerkezetét, amelyet javítási munkálatok miatt egyébként zárva tartottak. A két áldozat indiai és pakisztáni állampolgár volt, míg a sebesültek között két Srí Lanka-i és egy libanoni található – jelentette az LBC magántelevízió. A rendőrség szerint a halottak biztonsági őrként dolgoztak az épületben.

A támadásért még senki nem vállalta a felelősséget, de a helyszínre siető keresztény vezetők a Szíria-párti biztonsági szolgálatokat és a Rafik Hariri elleni merénylet után kialakult légkört okolták az elmúlt napok eseményeiért. „Az újabb merénylet a Libanon függetlenségét és szuverenitását célzó mozgalom ellen irányult” – jelentette ki Faresz Buiz ellenzéki képviselő, aki szerint azonban nem szabad beleesni az ország destabilizációjáért küzdő „zavarkeltők csapdájába”.

A szaporodó merényletek tovább növelik a feszültséget az országban.

Kadhafi viccelődik

Bizottságot küldene az Arab Liga az Egyesült Államokba és Európába, hogy népszerűsítsék és jobban elmagyarázzák a 2002-es izraeli béketervet – áll a kétnapos találkozó zárónyilatkozatában. Algírban tegnap felszólalt Kofi Annan ENSZ-főtitkár is, aki szerint szélesebb körű vizsgálatra lenne szükség Rafik Hariri volt miniszterelnök meggyilkolása ügyében. A főtitkár tárgyalt Basar Asszad szíriai elnökkel is, aki megígérte, hogy teljes mértékben befejezik csapataik kivonását Libanonból. A zárónapon kapott szót Moamer Kadhafi líbiai vezető is, aki beszédével többször is megnevettette a résztvevőket. Kadhafi szerint Szíriát köszönet és hála illeti, mert feláldozta magát a libanoni civil békéért. A líbiai vezető idiótáknak nevezte az izraelieket és a palesztinokat: az előbbieket azért, mert húsz éven át elhanyagolták Ciszjordániát, az utóbbiakat pedig mert képtelenek voltak létrehozni saját államukat.

mh-összeállítás

Comments are closed.