Forrás: Népszava

Az országgyűlés előtt van a kormány által elfogadott akadálymentesítési törvénycsomag, amelyet várhatóan pénteken az Országos Érdekegyeztetési Tanács is megvitat. Az akadálymentesítési csomag az adórendszer valamennyi területére kiterjed, így érinti a társasági adó, a személyi jövedelemadó, az eva, az áfa, a helyi adózás és az illetékfizetés szabályozását. Ezen túl módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt és az államháztartási törvény egyes pontjait is, illetve könyvvezetési kötelezettségek egyszerűsítését is tartalmazza. (MTI)

Ötvenmilliárd forint Schengenre

Az EU Schengeni külső határ feltételeinek teljesítésére 205 millió eurót (50 milliárd forintot) fordíthat Magyarország 2004 és 2006 között – mondta Iglói Gabriella, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, Phare koordináció őosztályának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az unió Schengen Alapjából 164 millió euró érkezik, három évre egyenlő összegben lebontva, míg a magyar kormány önrészét, az összeg általános forgalmi adójának mintegy 41 millió eurója (10 milliárd forintja) teszi ki. (MTI)

Módosulhat az uniós mézszabály

Még az első félévben módosulhat a mézzel kapcsolatos európai uniós szabályozás – jelentette be Becsey Zsolt, az Európai Parlament néppárti képviselője. Közölte: szóban megállapodtak Fernand Bodennel, a luxembourgi agrárminiszterrel arról, hogy június végéig az uniós agrártanács elé viszi a mézzel kapcsolatos uniós jogszabályok módosítását. A méz uniós piacának jelenlegi szabályozása nem megfelelő – jelentette ki a politikus. Véleménye szerint három területen lenne szükség változásra: a fogyasztók tájékoztatásában, a minőség és az egészségügyi ellenőrzés területén. (MTI)

OTP: öt új alap az UBS-sel karöltve

Az OTP Bank hálózatában áprilistól forgalmazzák az UBS, a svájci székhelyű nemzetközi pénzügyi konzorcium öt jelentős befektetési alapját, amelyeknek portfólióját az európai, illetve az észak-amerikai részvények, kötvények adják. Az öt alap az OTP Bank privát banki üzletágához kötődik, amely tavaly 15 százalékkal bővítette ügyfeleinek számát és év végére az üzletág már mintegy 9600 ügyféllel rendelkezett. A forgalmat tekintve az üzletágban kezelt vagyon tavaly 42 százalékkal emelkedett és 2004 végére elérte a 242 milliárd forintot, amely 33-34 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Az OTP Bank intézményi és lakossági ügyfelei által értékpapírokban tartott eszközök értéke tavaly az év végén elérte az 1525,37 milliárd forintot, szemben az előző év végi 1118,56 milliárddal. (MTI)

Élénkítették a turizmust a fapadosok

A budapesti szállodák forgalmára kedvező hatással van a diszkont légitársaságok megjelenése, ezért a szállodaipari vállalkozóknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a ‘fapadossal’ utazók igényeire – állapította meg a KPMG egy felmérésében. Eszerint a szállodaipari vállalkozók úgy látják, hogy a diszkont légitársaságok működésével a korai és kései órákra kitolódtak a szállodai be- és kijelentkezések, esetenként kiugró vendégszám-növekedést tapasztaltak Nagy-Britanniából és Skandináviából, továbbá nőtt az előszezonban a forgalom a négy- és ötcsillagos szállodákban, ami éves szinten javította a szállodák kihasználtságát is. A felmérés igazolta, hogy a diszkont légitársaságokkal utazók a repülőjegyen megtakarított összeget gyakran más turisztikai szolgáltatásra, például drágább hotelre költik. A közlemény szerint mindezek miatt komoly fejlesztésekre van szükség mind a Ferihegyi repülőtéren, mind a városközpontba irányuló közlekedésben ahhoz, hogy Budapest profitálhasson a bővülő légi közlekedési piacból. (MTI)

Idén is gyapjaslepke invázió

Az erdőgazdálkodók és az Állami Erdészeti Szolgálat felmérése szerint az idén 280 ezer hektárnyi terület fertőzött a gyapjaslepke petéivel, ami az erdőterület 15 százaléka, ezért az agrártárca kidolgozta a károsító elleni védekezés stratégiáját. A jellemzően erdőkre tervezett vegyszeres védekezés előzetesen becsült 540 millió forintos költségéből a javaslat szerint – a védekezés közérdekű jellege miatt – a központi költségvetés és az önkormányzatok biztosítanának mintegy 75 százalékot, a többit a gazdálkodók fedezik. Összesen csaknem 45 ezer hektáron kell majd védekezni, elsősorban Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. (Népszava)

Ezer lakást épít a MINRAV

Egy XVIII. kerületi projekt első ütemének átadásával mutatkozott be Magyarországon a MINRAV. Az izraeli tulajdonú cég beruházásában a pestszentlőrinci strand helyén épülő Napfürdő Otthonparkban 164 lakást avattak fel a napokban. A több mint 3 milliárd forintos beruházással megvalósuló projekt 2006 májusában készül el. Az eddigi tapasztalatok szerint leginkább azok választottak itt lakást, akik első saját tulajdonukat szerzik be, sokuk egyedülálló vagy nemrég házasodott fiatal. Az izraeli cég egyébként ezer lakást épít hamarosan Budapesten, s hosszabb távon ötezer lakást szeretnének átadni Magyarországon – tájékoztatott Avraham Kuznitzky, a Minrav vezérigazgatója. A társaság tavaly óta – egy beruházóváltás következtében – részese a XIII. kerületi Central Park projektnek, ahol a már elkészült három lakóépület mellett 550 lakást építenek fel 2008-ig. A Róbert Károly körút közelében tervezett lakóingatlanjukkal együtt összesen 700 lakást adnak majd át a XIII. kerüeltben, de szintén építkeznek a XI. kerületben, s érdeklődnek a főváros más térségei iránt is. (Népszava)

Comments are closed.