Forrás: Híradó

Washington nem járult hozzá az izraeli légitámadásokhoz

Izrael nem akarja megtámadni az iráni atomlétesítményeket – jelentette ki Ariel Saron amikor amerikai törvényhozókkal találkozott. Az izraeli kormányfő kijelentette: országa továbbra is támogatja a nemzetközi közösség – és különösképpen az Egyesült Államok – erőfeszítéseit, hogy megakadályozzák Teherán atomfegyverhez jutását.

A Sunday Times című brit napilap március 13-án közölte: Izrael már kidolgozta az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt szárazföldi és légitámadás titkos terveit, ha diplomáciai módszerekkel nem sikerül leállítani az iráni nukleáris fejlesztési programot. A brit lap szerint Saron belső kabinetje már februárban, a kormányfő Negev-sivatagbeli farmján, egy nem nyilvános ülésen megadta „előzetes hozzájárulását” a támadáshoz.

A cikk szerint az izraeliek a tervet egyeztették amerikai kormányilletékesekkel, akik feltételesen jelezték: nem állnának az izraeli akció útjába, ha az iráni atomprogram leállítását célzó minden nemzetközi próbálkozás kudarcot vall.

Az Európai Unió nevében Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviselői 2004 decembere óta tárgyalnak Iránnal és próbálnak garanciákat kapni, hogy Teherán nem állít elő atomfegyvert.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szintén március 13-án közölte, hogy Washington nem járult hozzá az izraeli légitámadásokhoz, és továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.