Forrás: Heti Válasz

D. I., [email protected]

Radikálisan megújul a Magyar Televízió. A forradalmi változásokat Simon András, frissiben kinevezett, műsorokért felelős alelnök hirdette meg. A korábban közéleti riporterként ismert televíziós szerint a műsorok felén legjobb esetben is javítani kell: „Ötven százalék, ami elfogadható, és ötven százalék, ami változtatásra szorul” – szögezte le, hozzátéve, hogy ez valójában optimista becslés, és a rossz, ízléstelen és silány műsorokat száműzni kell a köztévéből.

Az alelnöknek igaza van, ez tényleg optimista becslés. A reggel fél hatkor kezdődő és hajnali kettőig tartó műsorfolyamban ugyanis igencsak kevés produkció felel meg a nem rossz, nem ízléstelen és nem silány kritériumoknak. Itt van mindjárt a Nap-kelte, ami minimum rossz, de az aktuális műsorvezető személyétől függően akár silány és ízléstelen is lehet. Szintén délelőtti program a Sivatag szerelmesei című spanyol-kolumbiai tévéfilmsorozat, amely az aktuálisan futó, immár 94. epizódjával mérsékelt művészi-, erkölcsi- és egyéb -érték-hordozást sejtet.

Dél körül – hogy minél kevesebben láthassák – a szerkesztők gyorsan letudják a közszolgálatinak szánt műsoraikat, ilyenkor esik szó oktatásról és kisebbségekről, hogy kora délután újfent visszatérhessenek a dél-amerikai szappanoperák, valamint a „Melyik Nobel-díjas Kertész Imre-regényből készült a Sorstalanság című film?” szintű kérdésekkel népnevelő, emelt díjas sms-játékok. Aztán jön a Pálffy István vezette – az egy percre jutó bakik számában csúcstartó – Híradó, amelynek a simoni értékrendszerben ugyancsak bizonytalan a jövője. És akkor még nem említettük a nagy sikerprodukciókat, Lagzi Lajcsi Szuperbuliját vagy a NÉVshowR-t, no és a Friderikusz- féle politikai revüt sem.

Ha mindezeket kivonjuk a kínálatból, meglehetősen szolid műsorszerkezetet kapunk. És ez alelnöki szempontból fél siker, hiszen végre megvalósul az olcsó köztelevízió.

Comments are closed.