Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 22. 16:02

A német kormány üdvözli az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának megreformálására vonatkozó ENSZ-főtitkári javaslatot – mondta kedden a bizottság genfi ülésén Joschka Fischer német külügyminiszter.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár azt javasolta az ENSZ Közgyűlése elé terjesztett jelentésében, hogy a genfi székhelyű emberi jogi bizottság helyett hozzanak létre egy kisebb létszámú, állandó emberi jogi tanácsot, amelynek tagjait a közgyűlés közvetlenül választaná meg. Érvelése szerint így elkerülhető lenne, hogy olyan országok is helyet kapjanak ebben az ENSZ-szervben, amelyek nyilvánvaló módon megsértik az emberi jogokat.

A jelenlegi, regionális alapon nyugvó kiválasztási folyamat révén olyan országok is bekerültek az 53 tagú bizottságba, mint Szudán, Líbia és Kuba, amelyeket a Nyugat rendszeresen az emberi jogok megsértésével vádol.

‘Az emberi jogok védelme minden államnak és a világszervezetnek is egyik központi feladata kell, hogy legyen’ – hangoztatta Fischer a bizottság április 22-ig tartó ülésszakának nyitó napján. Üdvözölte azt az Annan-javaslatot is, amely szerint erősíteni kell az ENSZ emberi jogi főbiztosának szerepét. Fischer szavai szerint a világszervezet emberi jogi bizottságában működő német küldöttség az antiszemitizmus elleni harcot tekinti munkája súlypontjának.

(MTI)

Comments are closed.