Forrás: Tűsarok

Először lesz látható Magyarországon Andrej Wajda, Jerzy Andrzejewski novellája alapján készült, 1995-ös filmje a Nagyhét (Wielki Tydzien).

A film, amelyet március 24-én és 26-án 20.30-tól az Örökmozgóban (Bp. VII. Erzsébet krt. 39.) vetítenek, 1943-ban, a húsvét előtti héten játszódik. Egy fiatal zsidó nőnek, Irenának sikerül megszöknie a varsói gettóból. A városban egykori szerelménél Jannál és annak feleségénél keres menedéket. A pár elbujtatja Irenát, de ezzel a tettükkel saját életüket is veszélyeztetik. A szomszédok hamarosan felfigyelnek az idegen lányra, a házmester felszólítja, hogy adja meg magát a náciknak. A helyzet egyre veszélyesebbé válik, Irenának nem marad más választása, visszatér a gettóba.

A Nagyhét Jerzy Andrzejewski a varsói gettófelkelés leverése után írt novellája alapján készült (1943), miként Hamu és gyémánthoz (1958) is az ő regénye szolgáltatta az irodalmi alapanyagot. A lengyel zsidóság sorsa, a gettófelkelés eseményei – mint más kelet-európai országokban – sokáig tabu témának számított Lengyelországban. A sok vitát kiváltó Korczak (1989) után Wajda a Nagyhétben ismét a lengyel zsidóság tragikus történetével, a lengyel társadalom felelősségével foglalkozik. A film forgatása nem zajlott konfliktusmentesen. A katolikus egyház vezetői elfogultnak ítélték a forgatókönyvet és először megtagadták, hogy a stáb egy helyi templomban forgathasson. A film ismét ellentmondásos fogadtatásban részesült szemlélete és művészi kvalitásai miatt, ám elnyerte a berlini fesztivál Ezüst Medve díját. A Nagyhét Magyarországon először látható.

Az Esztertáska Feminista Filmklub ajánlásával.

Comments are closed.