Forrás: MNO

A gázai kivonulás az izraeli költségvetés jövő heti elfogadásának a függvénye – írja a radio.hu.

Izraelben jelenleg a 2005-ös költségvetés megszavazása a legfontosabb kérdés. Ha március végéig nem sikerül elfogadni a büdzsét, akkor a törvények szerint júniusra automatikusan új választásokat írnak ki, és ez megpecsételheti Ariel Saron gázai kivonulásának sorsát is.

Saron új egységkoalíciójának elvileg többsége van a parlamentben, de saját pártjának úgynevezett „lázadói” azt tervezik, hogy ellene szavaznak és ezért veszélybe került a költségvetés és az elszakadási terv. Ezért Ariel Saron pártjában, a Likudban új kompromisszum született a patthelyzet megoldására: a kivonulás elleni lázadók vagy mellette szavaznak a parlament költségvetési bizottságában, vagy hagyják, hogy Saronhoz hű Likud-politikusokkal váltsák fel őket. Cserébe az alkotmányozási bizottság likudos tagjai a népszavazási törvény mellett voksolnak, ott az azt ellenző Saron pártiak fognak meghátrálni.

Így a 2005-ös pénzek jövő héten a parlament plénuma elé kerülhetnek, ahol azt az utolsó pillanatban még megszavazhatják a politikusok, bár az ottani támogató többség sem biztos. Jelenleg 53 képviselő arra készül, hogy mellette, 67 pedig hogy ellene szavaz.

Comments are closed.