Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 21. 19:24

Két napon át tartó tárgyalások után megállapodásra jutott hétfő este a ciszjordániai Túl-Karm biztonsági ellenőrzésének átadásáról az izraeli és a palesztin tárgyalóküldöttség – közölték a felek képviselői. Palesztin és izraeli biztonsági források elmondták, hogy a város biztonsági ellenőrzésének átadását még hétfő este megkezdik.

‘A második izraeli-palesztin biztonsági egyeztetés kora este kedvező eredménnyel véget ért, a biztonsági ellenőrzés átadása keddre virradó éjszaka történik meg’ – jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője. Elmondta azt is, hogy az egyezségnek része a Túl-Karm környéki két falut érintő – sokáig vitatott – biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos kompromisszumos megállapodás is.

Szaíd Abu Fasi tábornok, a Túl-Karm környékén állomásozó palesztin biztonsági erők parancsnoka szintén megerősítette, hogy véglegesítették a részletkérdéseket az átadással kapcsolatban. Palesztin rendőrök hétfő este megkezdik állomáshelyük elfoglalását, az izraeli erők kedd reggeltől vonulnak vissza – tette hozzá újságíróknak nyilatkozva. Túl-Karm átadásáról második napja tárgyaltak a felek, s napközben már a párbeszéd kudarcát is bejelentették, majd újabb tárgyalási forduló után született meg a megállapodás.

Túl-Karm a második ciszjordániai város, amelynek ellenőrzését a február 8-i tűzszüneti megállapodásban kijelölt öt közül a palesztin biztonsági erők átvehetik az izraeli hadseregtől. Izrael múlt szerdán adta át a palesztinoknak a szintén ciszjordániai Jerikó ellenőrzését a február 8-i sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodásnak megfelelően. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter korábbi bejelentése szerint hétfőn kellett volna megtörténnie Túl-Karm átadásának. A gyakorlatban Túl-Karmban és a többi, még át nem adott városban az izraeli hadsereg a településeken kívül foglalta el állásait, belül pedig a palesztin biztonsági szolgálat fegyveres-egyenruhás tagjai tevékenykednek.

(MTI)

Comments are closed.