Forrás: Népszava

Az antirasszista világnapon tizenkét közéleti személyiség és egy intézmény képviselője vette át a Radnóti Miklós-díjat Mandur Lászlótól, az Országgyűlés alelnökétől a Radnóti Színházban. Az anyagiaktól mentes, jelképes díjban azok részesíthetők, akik bátran kiálltak és kiállnak az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kirekesztés a társadalom egészét mérgező jelenségeivel szemben – mondta a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke. Vándorné Sugár Klára felidézte: a díjat 2001-ben alapították, miután azt tapasztalták, a társadalomban az indulatok egyre inkább elszabadulnak.

Az idén Radnóti Miklós-díjban részesült Dés László zeneszerző; Dienes Gedeon művelődéskutató; Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója; Furmann Imre jogász, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója; Hegedűs D. Géza színművész; Kardos Péter főrabbi; Kende Ernőné, a Nácizmus Üldözöttei Országos Egyesületének alelnöke. Díjat adományoztak továbbá Majoros Lászlónak, a MEASZ Hajdú megyei szervezete elnökének; Márton László írónak, újságírónak; Mester Ákosnak, a 168 óra főszerkesztőjének; Stanco Nicknek, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének; Tóth Sándor hadtörténésznek, valamint a Pannonhalmi Főapátságnak. (MTI)

Petíciót adott át az ELTE

A természettudományos képzési normatíva emelését, és a természettudományos képzésből az elmúlt két évben kivont források visszatérítését kérik az ELTE hallgatói és oktatói, akik erről szóló petíciójukat adták át a Köztársasági Elnöki Hivatal központi titkárságvezetőjének. Az aláírók azt kérik, hogy a korábban megállapított 380 ezer forintos normatíva helyett az Oktatási Minisztérium a szakmailag indokolt 540 ezer forintban állapítsa meg a természettudományos hallgatói normatívát. A petíciót eljuttatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Szili Katalin házelnöknek és Magyar Bálint oktatási miniszternek is. Magyar elmondta: évközben ezen a normatíván változtatni nem lehet. Egy elfogadott költségvetésben ez azt jelentené, hogy máshonnan lehetne csak pénzt elvonni. (MTI)

Középiskolák összevonását tervezik

A 2006-2007-es tanévtől évente 850 milliárd forint körüli megtakarítás érhető el négy fővárosi középiskola összevonásával – mondta el Schiffer János főpolgármester-helyettes. A Podmaniczky Frigyes Közgazdasági, az Ihász Dániel Közlekedésgépészeti, a Móricz Zsigmond Műszaki és a Bay Zoltán Elektronikai Szakközépiskola sorsáról véglegesen március utolsó napján dönt a Fővárosi Közgyűlés – tette hozzá. A politikus tájékoztatása szerint az összevonások után a dolgozók sem kerülnek hátrányos helyzetbe, mivel ha nem is önálló intézményként, de telephelyként még néhány évig megmaradnak az iskolák. (MTI)

Tizenhat térségi szakképző létesül

Régiónként két-két, összesen tizenhat térségi integrált szakképző központ létesül a közeljövőben, a központok kialakítására, infrastrukturális fejlesztésére összesen 17 milliárd forintot fordítanak a Humánerőforrás-fejlesztési Program keretében – közölte Magyar Bálint oktatási miniszter. A szaktárca felhívására a szeptember végi határidőig 35 pályázat érkezett. A központok létrehozására 5,54 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az infrastrukturális feltételek javítására 11,43 milliárd forintot fordítanak – tájékoztatott az oktatási tárca vezetője. (MTI)

Megduplázódtak a bírák munkaterhei

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized alatt négyszeresére nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma, miközben a bíráké csak a kétszeresére, így átlagosan megduplázódott a bírák munkaterhe – mondta Lomnici Zoltán főbíró. Az ügyszám országosan évi mintegy 300 ezerről csaknem 1,2 millióra növekedett 15 év alatt. Tavaly csak a Fővárosi Bírósághoz 348204 ügy érkezett – közölte a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Hozzátette: felvetődik, hogy növelni kellene a bírák létszámát, de ez az elhelyezési gondok miatt nem lehetséges, ezért kerül újra és újra napirendre a kúria Kossuth téren álló egykori épületének igazságszolgáltatási célokra történő visszaadása. (MTI)

Comments are closed.