Forrás: Népszava

Négy izraeli és egy palesztin sebesült meg vasárnap hajnalban fegyveres incidensekben a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területeken. Először tört ki sebesülteket is követelő lövöldözés a palesztin-izraeli válságövezetben csütörtök óta, amikor az Izraellel szembeni erőszak február óta tartó szüneteltetésének feltételes meghosszabbításáról állapodtak meg a palesztin frakciók Kairóban, cserébe az izraeli támadások beszüntetéséért.

Három izraeli katonát és egy izraeli rendőrt egy Rámalláh közelében fekvő palesztin menekülttáborban találtak el golyók. Az egyik katonát életveszélyes állapotban szállították kórházba, a többiek csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A katonák rendőröket kísértek a táborba, hogy Izraelben ellopott autók után kutassanak. Azt nem tudni, hogy kik támadtak lesből az izraeli egységre, de a hatóságok elképzelhetőnek tartják, hogy köztörvényes bűnözők és nem palesztin szélsőséges fegyveresek léptek akcióba. (Izraelben naponta 80 autót lopnak el, és pillanatok alatt Ciszjordániába csempészik és darabokra szedik a járműveket, hogy aztán jó pénzért értékesítsék az alkatrészeket.)

Az incidens után nem sokkal a Jeruzsálemet és a ciszjordániai Betlehemet összekötő úton egy izraeli határrendőr rutinellenőrzés közben lőtt le egy palesztint, aki megpróbálta ellopni a határrendőr fegyverét. A palesztint válságos állapotban vitték egy jeruzsálemi kórházba.

MTI

Comments are closed.