Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. március 22. 00:00

A kuvaiti küldöttség megérkezik az algíri repülőtérre Kép: REUTERS – Zohra Bensemra Épp a legnagyobb port kavaró javaslat beterjesztője, II. Abdullah jordániai király hiányzik az Arab Liga hivatalosan ma kezdődő csúcstalálkozójáról. Sőt, az algíri találkozón az lesz az érdekes, aki nem megy el, és amiről nem tárgyalnak.

Az előkészítő tárgyalásokon ugyanis az arab országok elutasították azt a jordániai javaslatot, mely új alapokra helyezné az arab világ Izraellel való kapcsolatának rendezését. II. Abdullah elvileg a 2002-es bejrúti csúcson elfogadott szaúdi javaslatot módosítaná – ez a megfogalmazás azonban túlságosan óvatos. A bejrúti egyezmény szerint az arab országok nem engednek az Izraellel kötendő béke feltételeként az 1967 előtti határokból, a palesztin menekültek visszatérésének jogából, és abból, hogy Kelet-Jeruzsálem palesztin főváros legyen. Az Izraellel 1994-ben békét kötött Jordánia javaslata azonban nem ragaszkodik ’67-hez’, a másik két követelésről nem tesz említést, miközben arra szólítja fel az arab államokat, hogy legyenek készek normalizálni kapcsolatukat Izraellel – a Haarec izraeli lap szerint egy átfogó békeegyezmény előtt.

A javaslatot palesztin, libanoni és szíriai oldalról érte a legélesebb támadás – jelentette az al-Dzsazira, bár az egyiptomiak elismerően szóltak a tervről. A palesztin delegáltak szerint a jordániai javaslat olyan, mintha ‘többet adnánk a tolvajnak, mint amennyit ellopott’. Abd al-Kadir Hadzsar, Algéria képviselője közölte: ‘a normalizáció vonata nem Algírból fog elindulni’. Ezt a földbe gyökerezett álláspontot erősíti meg, hogy bár az Izraellel való normalizáció nem is lesz téma a csúcson, ellenben a résztvevők megtárgyalják az elsőként érkező líbiai Moammer el-Kadhafi teljesen irreális ‘egy állam’ javaslatát. E szerint Israteen néven egy közös palesztin-izraeli államot kéne alapítani. II. Abdullah mindezt megelégelve inkább amerikai befektetőkkel találkozik. Hani Mulki jordániai külügyminiszter elmondta: azzal, hogy beszélnek a javaslatról, már elértük célunkat – a csúcstalálkozót ez dominálja, még ha nincs is napirenden.

Az izraeli külügyminiszter, Szilvan Salom üdvözölte a jordániai javaslatot, szerinte ez azt mutatja, hogy a mérsékelt arab országok tesztelik az arab világ tűrőképességét. Egy izraeli tisztségviselő szerint maga a javaslat benyújtása történelmi változást jelent az arab világban. Jordánia egyébként a minap küldött újra nagykövetet Jeruzsálembe (miközben Irakból a hét végén visszahívta diplomatáját).

A libanoni elnök, Émile Lahoud sem lesz ott Algírban – állítása szerint az országában kialakult bizonytalan helyzet miatt, de valószínűleg azért sem, hogy ne kelljen szembenéznie arab kollégáinak bírálataival. Az arab külügyminiszterek szolidaritásukat fejezték ki Szíriával és a libanoni kormánnyal, és elítélik az egyoldalú amerikai szankciókat, de Abdel-Aziz Belhadem algériai külügyminiszter közölte: se Bejrút, se Damaszkusz nem kérte, hogy a csúcstalálkozó foglalkozzon Libanon kérdésével. A nagy hatalmú szaúdi monarchia is távol marad: Abdullah herceg a Líbiával való feszült viszony miatt nem utazik Algériába.

Irak, Szudán, Szomália és a palesztinok ügye van napirenden, ahogy az Arab Liga reformja és egy pánarab parlament létrehozása is. Az arab külügyminiszterek támogatják Egyiptom állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amennyiben megindul a világszervezet reformja. Az országok emellett megerősítik elkötelezettségüket a hazai társadalmi és politikai reformok mellett, ám a jobbára több évtizede hatalmon lévő konzervatív vezetők a konkrétumokról hallgatnak.

Eközben kiderült: több száz palesztin informátorát is kivonja Izrael a Gázai övezetből a terület nyárra tervezett palesztin kézbe adásával párhuzamosan, és gyakorlatilag állampolgárként fogadja be őket – mondták tegnap palesztin biztonsági források. A beszámoló szerint a hadsereg lebontja Dahaniját, azt az őrzött települést, ahol az egykori informátorokat szállásolták el családjaikkal együtt. Izrael tegnap este átadta a ciszjordániai Tul-Karem biztonsági ellenőrzését a palesztin erőknek. Ez a második ciszjordániai város, amelynek ellenőrzését a február 8-i tűzszüneti megállapodás szerint a palesztin biztonsági erők átvehetnék.

A kairói székhelyű Arab Liga mindig is túlságosan megosztott volt ahhoz, hogy érdemben döntsön az arab világ kérdéseiről. A Palesztinával együtt huszonkét tagú szervezet 1945-ben született brit kezdeményezésre – akik a tengelyhatalmak ellen akarták összehangolni az arabokat. Azóta inkább az Izraellel szembeni ellenállás az egyetlen közös nevező. A hidegháború alatt nyugatbarát és szovjetbarát országok rivalizáltak, hagyományos az ellenszenv a monarchiák és az új köztársaságok között, legutóbb pedig az Irak elleni háború támogatása, illetve ellenzése osztotta meg az önkéntes alapú szövetséget. Hiába a 2001-ben kinevezett karizmatikus főtitkár, az egyiptomi Amr Musza, az Arab Liga egyelőre képtelen koordinálni az arab kül-, biztonsági- és gazdaságpolitikát – nem nőtt fel feladatához. Döntései amúgy is csak azokra a tagokra vonatkoznak, akik adott esetben igennel szavaztak. (Z. E.)

Comments are closed.