Forrás: NOL

„Hadd beszéljek egy picit rébuszokban és nem konkrétan, mert ugye nem akarok sérteni érdekeket”

Népszabadság Online, 2005. március 20. 11:31

Földi László szerint meglepő lenne, ha valóban egy, a sajtóhírekben szereplő külföldi titkosszolgálat állna a magyar ügynöklisták nyilvánosságra kerülésének hátterében. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója erről a közszolgálati rádióban nyilatkozott vasárnap.

A Magyar Nemzet szerdán arról írt: Kozenkay Jenő egykori kémelhárító, aki feljelentette az interneten több ügynöklistát közlő Political Capital elemző céget személyes adatokkal való visszaélés miatt, ‘úgy értesült’, hogy a Moszad, Izrael állam titkosszolgálata áll az események hátterében, és egymillió dollárt fordít ügynökökre és a teljes magyar ügynökhálózat feltérképezésére.

A feljelentő szerint az egyik kormányhivatalban meg fogják találni azt a személyt, aki az ügynöklisták nyilvánosságra jutását szervezi.

Ugyanakkor vasárnap Földi ezredes a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a külföldi titkosszolgálat megnevezése nélkül arról beszélt: számára meglepő a sajtóinformáció, tudomása szerint volt együttműködés a magyar és a külföldi szervezet között, ezért a külföldi titkosszolgálatnak nem állhatott érdekében partnere meggyengítése.

‘Az a konkrét hír, ami felbukkant az elmúlt napokban, egy nagyon konkrét titkosszolgálatra vonatkozott. Semmi nem zárható ki ebben a világban. Engem meglepne, mégpedig azért, mert az én tudásom szerint ez a bizonyos szolgálat, ez nem volt ellenérdekű szolgálat a szó klasszikus értelmében. Sőt, bizonyos területeken még együttműködésre is kényszerült, vagy volt hajlandó a magyar szolgálatokkal’ – mondta a hírszerzés egykori műveleti igazgatója.

Úgy fogalmazott: ‘Hadd beszéljek egy picit rébuszokban és nem konkrétan, mert ugye nem akarok sérteni érdekeket. Tehát miközben bizonyos irányokban együtt kellett, hogy működjön és várt magyar szolgálatoktól komoly információt, illetve hogy úgy mondjam, együttműködési lehetőséget, nem hiszem, hogy eközben neki érdeke lenne ugyanezen szolgálatokat tönkreverni, hiszen ezzel az ő érdeke is, végül is közvetett módon sérül. Ezért számomra egy picit regényes ez a felvetés’.

A Vasárnapi Újság interjújában egyszer sem hangzott el a külföldi szolgálat neve.

A közszolgálati rádió műsorának március 6-i adásában Kövér László volt titokminiszter, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke beszélt arról, hogy az ügynöklistáknak a titkosszolgálatok működését is veszélyeztető napvilágra kerülése a miniszterelnök környékén keresendő központ forgatókönyve szerint történik, de nem kizárt az sem, hogy ellenérdekű titkosszolgálatok állnak az ügy mögött.

Kövér László akkor azt mondta: ‘szerintem az események egy központnak a forgatókönyve szerint zajlanak (…) ez a központ a miniszterelnök környékén keresendő, még akkor is, hogyha látszólag a kisebbik koalíciós párthoz közel álló műhely az, amelyik (…) listákkal áll elő napról napra’.

‘(…) ezek az akciók a magyar nemzeti érdekeket abban a formában meglehetősen erősen sértik, hogy gyengítik a nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyságát, működőképességét’ – jegyezte meg a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

‘Nem kizárt, hogy vannak olyan ellenérdekű titkosszolgálatok, vannak olyan államok, amelyeknek az az érdeke, hogy ebben a régióban a befolyásuk megkönnyítése érdekében meg kell próbálni gyengíteni azokat az államhatalmi szervezeteket, amelyek éppen ennek a befolyásolási törekvésnek a kivédésére, vagy kontrollálására születtek’ – tette hozzá Kövér László a két héttel ezelőtti Vasárnapi Újságban arra a kérdésre válaszolva, hogy külső érdekek mozgatják-e az ügynöklisták közlőit.

(MTI)

Comments are closed.