Forrás: Magyar Hírlap

Elutasította a libanoni ellenzék Emil Lahud elnök kérését

Elutasította a libanoni ellenzék Emil Lahud elnök kérését, aki az újabb bejrúti merénylet után tárgyalóasztalhoz ültette volna a szembenálló feleket. Az ENSZ-főtitkár különmegbízottja újabb libanoni politikus meggyilkolásától tart.

Újabb erőszakhullámtól tartanak Libanonban, miután autóba rejtett pokolgép robbant Bejrút keresztény negyedében. A rendőrség még nem tudja, ki állt a szombat hajnali támadás mögött, melyben tizenegy ember megsebesült.

A növekvő feszültség miatt Emil Lahud elnök már másnap délelőtt azonnali tárgyalásra szólította fel a libanoni ellenzéket és a Szíria-párti politikusokat. Az elnök közleményében arra kérte a szembenálló feleket, hogy „a történelem által rájuk rótt felelősséget vállalva védjék meg Libanon érdekeit ebben a kényes időszakban azzal, hogy azonnali, közvetlen párbeszédet kezdenek”. Alig telt bele azonban néhány óra, a libanoni ellenzék máris elutasította az elnök kérését. Valid Dzsumblatt drúz vezető szerint Lahud túl közel áll a szíriai kormányhoz. „Úgy hív minket a tárgyalóasztalhoz, mintha független lenne, amikor ő is vádlott” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

A merénylet után az ENSZ-főtitkár különmegbízottja is kifejezte aggodalmát. Terje Roed-Larsen egy amerikai rádióadónak elmondta: tart attól, hogy Rafik Hariri után más vezetőt is meggyilkolhatnak az országban. A diplomata szerint Libanonban átmeneti kormány létrehozására lenne szükség, folytatni kell a Hariri-gyilkosság ügyében a nyomozást, illetve a felkészülést a májusra tervezett választásokra, hogy a voksolás szabad és tisztességes legyen. Eközben fegyverletételre szólította fel a Hezbollah nevű síita szervezetet a maronita keresztények szellemi vezetője. Naszrallah Szfeir bíboros szerint Izrael már beszüntette Dél-Libanon megszállását, így a területek felszabadításáért küzdő Hezbollahnak már nincs miért harcolnia.

MH-összeállítás

Comments are closed.