Forrás: Népszava

Tesztelik a komolyzene kedvelőit a németországi Trieri Egyetem Szervezési és Stratégiai Menedzsment Tanszékének munkatársai. A kutatás célja, hogy meghatározzák, a klasszikus zenét hallgató emberek milyen preferenciákkal bírnak, milyen motivációik vannak, hova szeretnének eljutni. A felmérés az interneten zajlik, a világ kétszáz országában március 31-ig. A www.classicalmusicstudy.com honlapon magyar nyelvű kérdőív is várja az érdeklődőket.

Lézer Fesztivál lesz a Planetáriumban április 6 és 9 között. A huszonöt éve alapított Lézer Színháznak ez az első ilyen rendezvénye, ez azonban hagyományteremtő szándékú. A szervezők azokat az alkotásokat és közösségeket szeretnék egybegyűjteni, amelyek a fényművészet különféle területein hasonló programokat hoztak létre, mint a színház technikai művészetek iránt érdeklődő generációi. Április 21-től pedig egy negyvenkilenc előadásból összeállított Best of… előadással várják majd az érdeklődőket.

Dante-kódex kiadását tervezi a szegedi és veronai egyetem közös, hasonmás kiadásban. A világ egyik legrégebbi kódexe 1330-as vagy 1340-es években keletkezett, és az Isteni színjáték teljes szövegét tartalmazza. Ez a kódex azonban néhány évvel korábban készült, mint az az öt kötet, mely a mű mai kiadásainak alapját képezi. A kódex kilencvennégy miniatúrát, rajzokat és iniciálékat tartalmaz, és Nagy Lajostól először a törökökhöz került Konstantinápolyba, majd 1877-ben újra jutott Magyarországra, ma a budapesti Egyetemi Könyvtárban van. A kódex várhatóan jövőre jelenik meg.

Elhunyt Morris Engel filmrendező, fotógráfus. Legismertebb alkotása A kis szökevény (Little Fugitive) 1953-ban készült. Francois Tuffout a francia újhullám egyik legfontosabb inspirációjának nevezte ezt az alkotást, amely kevés pénzből, külső helyszíneken, amatőrökkel készült. A Velencei Fesztiválon Ezüst Oroszlán díjat nyert és Oscar-díjra is jelölték. A fotósként is elismert rendező nyolcvanhat éves volt.

Felhagy a színdarab-írással Harold Pintér. A szerző bejelentette, hogy a már megírt huszonkilenc darabot elégnek találja, inkább a költészet felé fordul. Az 1930-ban, a londoni munkásnegyedben, az East Side-on született író először színészként próbálkozott, s csak ezt követően kezdett el írni. A hetvennégy éves művész 2003-ban háború-ellenes költeményeivel hívta fel magára a figyelmet. Darabjait a magyar színpadokon is sikerrel játszották.

Fiatal magyar énekes, Bretz Gábor nyert Athénban a Maria Callas Énekversenyen. A nemzetközi megmérettetésen ötvennyolc induló versengett a világ minden tájáról. Bretz Gábor, aki a Magyar Állami Operaház Opera Stúdiójának tagja, opera és oratórium kategóriában mérettetett meg és lett az egyik győztes.

Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál lesz Sepsiszentgyörgyön április 5 és 10 között. A II. FILM.DOK a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a Mazsola Film közös rendezvénye. A fesztivál célja, hogy erősítse a magyar és román filmes szakemberek kapcsolatait, megteremtse a dokumentumfilm finanszírozás lehetőségeit.

Kertész Imrét díszdoktorrá avatták a Sorbonne-on. A párizsi egyetem Nagy Szalonjában a magyar író mellett kitüntették még Margaret Atwood írónőt, Dario Fo színházi szerzőt, Candido Mendes de Almeida esszéírót ás Maria Vargas Llosa írót. Kertész beszédében azt mondta: ‘A nagy felismerések mélyén, még ha meghaladhatatlan tragédiákon alapulnak is, mindig ott rejlik a legnagyszerűbb európai érték, a szabadság mozzanata, amely valami többlettel, valami gazdagsággal, árasztja el életünket, ráébresztve létezésünk való tényére és az érte való felelősségünkre.’

125 kiállítás, 25 művész és öt európai helyszín fémjelzi azt a 2006-ra tervezett projektet, melyre március 30-ig várják magyar művészek jelentkezését. A ‘Művészet a kirakatban, Európában’ köztéri-kiállítást öt Európai Uniós ország közreműködésével rendezik meg (Franciaország, Németország, Lettország, Ciprus és Magyarország). Minden résztvevő 5-5 művészt ‘nevezhet’, akik a következő év folyamán öt alkalommal készítik el a kirakatokba szánt műveket, és részt vesznek a kiállításokhoz kapcsolódó programokon is.

Világhírű litván rendező előadására válthat jegyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége. Oskara Koršunovas (aki Vilniusban saját nevével fémjelzett színházat működtet) egy galíciai lengyel zsidó író, Bruno Schulz Szanatórium a homokórához című novellájának adaptációját állította színpadra. Schulz – akit 1942-ben egy Gestapo tiszt lelőtt – Magyarországon még kevéssé ismert. Bohumil Hrabal véleménye a novellát tartalmazó kötetről jó ajánlólevél lehet: ‘leginkább ott érzem magam otthon, ahol még sohasem jártam, s ahova Bruno Schulz vitt el a Fahajas boltokban. Ez számomra a világ legszebb városa, éppen azért, mert már nem létezik.’ (Katona József Színház, március 29.)

Kamarazenei koncertsorozat az A38 állóhajó Motorbárjában. A Motorbár – ‘eredetei’ funkcióját tekintve – a koncertterem mögötti, a fellépők számára fenntartott helység. A programszervezők a dízelmeghajtású erőgéppel ‘felszerelt’ helységbe Kajüt címmel kamarazenei koncerteket szerveznek, melyekre komoly- és jazz-zenészeket hívnak meg. Március 22-én este hét órakor Móri Beáta (cimbalom), Détári Anna (fuvola) és Bartek Zsolt (klarinét) triója lép fel, akik többek között Astor Piazzola, Saint-Saëns, Debussy és Kurtág-darabokat játszanak majd.

Comments are closed.