Forrás: Népszava

A nagyközönség számára csütörtökön megnyílt lipcsei könyvvásáron Balla Zsófiától Parti Nagy Lajosig számos magyar alkotó is bemutatkozik. A nemzetközi hírű szász városban szombat este lesz a Kertész Imre Nobel-díjas regényébol forgatott Sorstalanság címu film premierje. Az őszi, frankfurti Nemzetközi Könyvvásár ‘keletnémet kistestvére’ a lipcsei irodalmi seregszemle. A már a középkorban vásártartási jogot szerzett szász város a volt NDK legdinamikusabban fejlődő régiójának a központja. Lipcsében idén a Balkánra és az izraeli-német párbeszédre fókuszálnak a programok. Az ‘európai egyetértés’-ért végzett kitartó munkájáért Slavenka Drakulic horvát írónő 10 ezer eurós díjban részesült.

A Leipziger Buchmesse-n további 45 ezer euróval jutalmazzák a legjobb szép- és szakirodalmi alkotásokat, valamint az esszé mufajban és fordításban rendkívüli teljesítményt nyújtó művészeket. Szászországban hagyományosan jelen vannak a magyar próza és líra legrangosabb képviselői. A tavaszi könyvfesztivál vendége Balla Zsófia, Báthori Csaba, Schein Gábor, Mora Terézia és Parti Nagy Lajos. Dalos György akárcsak Frankfurtban, Lipcsében is moderátorként működik közre írótársai német nyelvű bemutatásában. Óriási érdeklodés előzi meg a nemzetközi könyvvásáron Koltai Lajos filmjének, a Sorstalanságnak szombat esti premierjét. A Kertész Imre Nobel-díjas kisregénye alapján forgatott művet az NSZK-ban ez eddig csak a februári, berlini filmfesztiválon vetítették. A Berlinalén vegyes fogadtatásban részesült koprodukciós alkotás tematikáját Lipcsében Spiró György (képünkön) elemzi a mozi barátoknak. A vasárnap befejeződő könyvnapok után a német főváros publikuma is megismerkedhet több irodalmárral. Hétfon este a berlini ‘Kulturbrauerei’-ben (‘Kultúrfőzde, a sörfőzde mintájára…) svéd, litván, cseh, horvát, ciprusi, máltai muvészek társaságában Schein Gáborral ismerkedhet meg a Spree-parti közönség. Mogyorósi Géza – Berlin

Tisztelgés József Attila előtt

József Attila előtt tiszteleg születésének századik évfordulója alkalmából a Parnasszus című folyóirat tavaszi száma, amelynek élő bemutatóját tartják március 21-én 18 órai kezdettel a Műcsarnok (Bp., XIV. Hősök tere) előadótermében. A folyóirat felkérésére a kortárs magyar irodalom apraja-nagyja új versekkel, tanulmányokkal tiszteleg a nagy költőelőd emléke előtt. A József Attila Baráti Társasággal közösen rendezett est vendégei lesznek Beney Zsuzsa költő, Valachi Anna irodalomtörténész, valamint Jordán Tamás és Fodor Tamás színművészek. AJózsef Attila Vándorlás elnevezésű programot Kinizsi Ottó főszervező ekkor indítja ünnepélyesen útjára, s bemutatják két fiatal költő új kötetét. Az est házigazdája: Turczi István, közreműködik a Kaláka együttes. (Népszava)

Comments are closed.